Lege: Mituirea funcționarilor străini aflați cu treabă în România se pedepsește cu închisoarea
Oferirea de bani sau alte beneficii materiale unor funcționari străini în scopul influențării lor pentru a nu-și îndeplini sau a întârzia îndeplinirea obligațiilor lor de serviciu poate duce la o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani, arată un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Instituția responsabilă de investigarea acestor infracțiuni este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Proiectul de lege conține prevederi care stipulează că persoanele care promit, oferă sau dau bani sau alte avantaje unui funcționar străin, în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea obligațiilor lor de serviciu, să fie sancționate. Această acțiune poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani și o amendă pentru persoanele juridice. De asemenea, bunurile oferite sau date în acest scop sunt supuse confiscării.
În expunerea de motive acestui proiect de lege, se menționează că corupția în rândul funcționarilor străini, în contextul misiunilor economice, este o problemă extinsă nu doar în România, ci și în alte țări. Adoptarea unei legi care să prevadă pedepse mai aspre pentru corupție ar putea reduce astfel de activități ilicite, având un impact pozitiv asupra dezvoltării economice și asupra competiției internaționale corecte.
"Fenomenul corupției în cadrul operațiunilor economice internaționale generează îngrijorări serioase, subminează buna guvernare și dezvoltarea economică a țărilor și distorsionează condițiile de competitivitate internațională.
Ținând cont de caracterul internațional al operațiunilor economice, pentru realizarea progreselor privind prevenirea și combaterea corupției în acest domeniu sunt necesare nu doar eforturi la nivel național, ci și demersuri multilaterale de cooperare, monitorizare și urmărire a progreselor înregistrate, inclusiv prin crearea unor instrumente de combatere eficientă a comportamentelor infracționale", scriu juriștii în expunerea citată mai sus, adăugând că acest proiect legislativ este parte din Convenția Anti-mită de la Paris, din 1997, la care România a aderat prin lege anul trecut.
Sintagma „funcționar public străin” din cuprinsul noii incriminări are un înțeles specific în sensul proiectului de lege. Astfel, înseamnă orice persoană, numită sau aleasă, care deține o funcție legislativă, administrativă sau judiciară într-o țară străină, orice persoană care exercită o funcție publică pentru o țară străină, inclusiv pentru o agenție de stat sau o întreprindere publică și orice funcționar sau agent al unei organizații publice internaționale.
În proiect nu există mențiuni cu privire la posibilele consecințe legale pentru funcționarul străin care primește mita, ci doar pentru cetățenii români care dau mită.