Eurodeputații cer suspendarea dreptului Ungariei la vot în Consiliul UE. Vizitele lui Orban la Beijing și Moscova nu au fost autorizate

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
orban consiliul ue / consiliul european
sursa: profimediaimages.ro/

Eurodeputații vor suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul Consiliului Uniunii Europene, după recentele vizite neanunțate ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing. În total, 63 de europarlamentari din diferite grupuri politice vor deposedarea Budapestei de acest drept.

După ce a făcut un tur de vizite din SUA până în Ucraina, apoi Rusia și China, premierul ungar Viktor Orban se confruntă acum cu opoziția colegilor din Parlamentul European, care denunță natura ilegitimă a ultimelor două întrevederi.

"Prim-ministrul Viktor Orban a provocat deja pagube semnificative de imagine prin acțiunile sale. Orban a profitat de rolul preşedinţiei ungare la Consiliul UE pentru a-și pune în practică agenda politică, total diferită de valorile noastre europene. Astfel de acțiuni au consecințe, iar cum mustrarea verbală până acum nu a avut efect, dreptul de vot al Ungariei în Consiliu trebuie suspendat", menţionează scrisoarea semnată de cei 63 de eurodeputați.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputaţi din mai multe grupuri politice din UE, inclusiv din Partidul Popular European ( cel mai mare din Parlamentul European) de socialişti, liberali, verzi, şi unii membri ai grupului ECR (Conservatorii şi Reformiştii Europeni).

Europarlamentarii contestatari susţin că Orban a acționat în mod deliberat în numele întregii uniuni, în pofida faptului că nu avea autoritatea de a face acest lucru, relatează Reuters.