Cei mai mulți oameni se tem de inteligența artificilă pentru că nu au foarte multe informații și, mai ales, informații sigure
Orice noutate tehnologică crează spaime, angoase, frici... Așa s-a întâmplat cu războiul de țesut, cu locomotiva cu aburi, cu electricitatea, televiziunea, calculatorul, dacă e să pomenim doar câteva dintre invențiile care au schimbat lumea.
Deci este cât se poate de firesc ca în prezent, în aproape toate straturile societății, să se vorbească despre inteligența artificială, o descoperire cu un potențial imens, aplicabilă în extrem de multe domenii de activitate.
Rezultatele unui studiu făcut în SUA relevă faptul că șase din 10 angajați se tem că rezultatele muncii lor nu vor fi la fel de bune precum ale colegilor care folosesc inteligența artificială, iar șapte din 10 sunt realmente panicați de ideea că, din cauza revoluției introduse de AI, salariile le vor fi diminuate.
Aceste temeri sunt firești, dar trebuie atrasă atenția asupra faptului că cele mai multe provin din lipsa unei informări corecte, spun specialiștii.
În societate se simte nevoia existenței unor surse oficiale de informare, care să explice cum și în ce scop poate fi folosită inteligența artificială.
Prima lege prin care a fost normat modul în care Inteligența Artificială poate fi folosită a fost aprobată de Parlamentul European în 2024.
Pe lângă reglementarea de la nivel european și la nivel național, statele membre au acționat pentru blocarea unor fenomene precum deep fake, utilizarea AI-ului în manipulare a maselor sau inteligenței artificiale în alte activități malițioase.