Angajații se tem că răspândirea inteligenței artificiale i-ar putea lăsă fără loc de muncă. Experții dezmint zvonurile

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
articol ai munca
sursa: colaj foto / gettyimages.com

Un studiu american arată că 7 din 10 angajați au dezvoltat stări de anxietate față de inteligența artificială, deoarece se tem că tehologia le-ar putea fura locul de muncă sau ar putea avea un efect negativ în viitor asupra vieții lor. Potrivit experților, temerile sunt justificate în contextul absenței unei informări corecte pe subiect.

În cadrul aceluiași studiu, a reieșit că 6 din 10 angajați se tem că nu vor lucra la fel de bine precum colegii lor dacă nu folosesc inteligența artificială, dar 7 din 10 sunt speriați de ideea că vor avea salarii mai mici din cauza evoluției AI. Cele mai multe temeri vin din lipsa de informare.

Prima lege care normează modul în care Inteligența Artificială poate fi folosită a fost aprobată de Parlamentul European în 2024.

„Foarte multe țări au venit cu reglementări în acest domeniu pentru că AI-ul ca orice tehnologie nouă a fost folosită și în scopuri malițioase. Există restricții, pentru că sunt domenii în care nu putem să folosim AI, cum ar fi domenii care sunt capabile să manipuleze masele sau oamenii în a lua anumite decizii.

Pe lângă reglementarea de la nivel european și la nivel național statele membre au venit să blocheze fenomenele precum deepfake, utilizarea AI-ului în manipularea maselor sau utilizarea AI-ului în alte activități ilicite”, explică avocatul Silviu Vasilescu.

Foarte puțini sunt cei care știu că există legislație în domeniu și cei mai mulți nu se informează din surse oficiale, ci de la rude, prieteni sau de pe social media.

În Capitală are loc cea mai mare conferință dedicată inteligenței artificiale, iar specialiștii arată că deși frica există, informațiile corecte sunt singura soluție.