Uniunea Europeană, aproape de finalizarea acordurilor privind migrația cu Iordania și Maroc. Impactul economic
Uniunea Europeană (UE) este pe punctul de a semna acorduri în valoare de miliarde de euro cu Iordania și Maroc, vizând consolidarea cooperării pentru reducerea migrației către blocul comunitar.
Îngrijorată de sprijinul tot mai mare pentru partidele de extremă dreapta anti-imigrație din țările membre, Uniunea se bazează din ce în ce mai mult pe statele din Orientul Mijlociu și nordul Africii pentru a limita migrația, oferind sprijin financiar în schimbul unor măsuri mai stricte de control al frontierelor.
Eforturile UE de a încheia mai multe parteneriate strategice vin în contextul în care acordurile recente cu Egipt și Tunisia au fost criticate din cauza situației drepturilor omului din aceste țări. Maroc, o țară de tranzit importantă, primește deja finanțare de la Bruxelles pentru a limita plecările către blocul comunitar, în timp ce Iordania găzduiește peste un milion de refugiați sirieni.
Comisar european pentru Democrație și Demografie, Dubravka Šuica, a declarat că un acord cu Ammanul este „aproape finalizat” și va fi semnat de regele Iordaniei, Abdullah, la Bruxelles, la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. „Acordul cu Iordania este aproape o certitudine”, a spus Šuica pentru Financial Times. „Vrem să îi avem alături de noi, iar ei ne vor alături de asemenea.”
Comentariile lui Šuica vin în contextul vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Iordania, luni. „Împreună vom lansa un parteneriat strategic consolidat între UE și Iordania”, a declarat von der Leyen. UE „va colabora îndeaproape cu Iordania și partenerii noștri pentru a asigura o tranziție politică în Siria”, după căderea regimului președintelui Bashar al-Assad, a adăugat oficialul european.
Anul trecut, Bruxelles a încheiat un acord în valoare de 165 milioane de euro cu Tunisia, iar anul acesta un altul de 7,4 miliarde de euro cu Egipt, în ciuda avertismentelor activiștilor privind situația drepturilor omului.
Šuica a precizat că următorul acord, după cel cu Iordania, va fi cu Maroc. „Maroc este unul dintre cei mai importanți parteneri”, a spus ea, deși Bruxelles-ul trebuie să ia în considerare impactul statutului Saharei Occidentale — un teritoriu disputat.
Curtea Europeană de Justiție a decis la începutul acestui an că un acord privind pescuitul și agricultura între UE și Maroc este invalid, deoarece a încălcat dreptul la autodeterminare al populației din Sahara Occidentală. Šuica a declarat că impactul acestei hotărâri asupra unui posibil acord cu Maroc este în curs de evaluare.
Šuica a adăugat că atât acordul cu Iordania, cât și cel cu Maroc va fi de „o amploare similară” cu cel încheiat cu Egipt și vor include proiecte comerciale și energetice, precum și măsuri de control al migrației.
Conform UNHCR, Iordania găzduiește a doua cea mai mare proporție de refugiați raportat la populație, majoritatea fiind sirieni. Maroc și UE cooperează de mult timp pentru limitarea migrației, UE oferind Rabatului peste 2,1 miliarde de euro între 2014 și 2022, potrivit Comisiei Europene.
Activiști pentru drepturile omului și politicieni au criticat sever UE pentru acordurile încheiate cu Egipt și, în special, cu Tunisia, din cauza acuzațiilor privind încălcările drepturilor omului. Președintele tunisian, Kais Saied, a reprimat opoziția și societatea civilă, autoritățile fiind acuzate de trafic și deportări forțate ale migranților. Tunisia a negat acuzațiile de încălcare a drepturilor migranților.
„Țările erau în pragul colapsului și a trebuit să le ajutăm”, a spus Šuica, întrebată despre acuzațiile privind drepturile omului. Ea a adăugat că „trebuie să fim cu adevărat precauți” în cazul Tunisiei.
Šuica a subliniat că țările partenere „trebuie să îndeplinească criteriile stabilite în cadrul acestor acorduri”, inclusiv o clauză privind respectarea drepturilor omului.
„Niciun cent nu va fi deblocat pentru aceste țări înainte ca ele să îndeplinească jaloanele prevăzute în această clauză privind drepturile omului”, a afirmat ea.