Ungaria acuză autoritățile europene de conspirație. Embargoul impus Ucrainei asuprea țițeiului rusesc este controlat de la Bruxelles

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria ucraina
sursa: shutterstock.com/

Budapesta acuză autoritățile europene de complot împotriva sa în chestiunea asigurării livrărilor de petrol prin Ucraina. Ungaria se simte ostracizată pentru refuzul acordării de asistență militară Kievului în război și lipsa participării la sancțiunile colective adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto a ținut să reamintească în cadrul unui discurs susținut la Colegiul Matia Corvin din Budapesta motivele pentru care Ucraina a oprit livrările de petrol Lukoil prin conducta „Prieteniei” (Drujba).

„Decizia Kievului de a opri livrările Lukoil către Ungaria şi Slovacia a fost comandată de la Bruxelles, deoarece oficialii europeni nu suportă refuzul a două țări pro-pace. Sistarea livrărilor posedă un risc major în aprovizionarea cu energie, având în vedere că această situație a afectat o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei şi 40-45% din importurile Slovaciei.

Uniunea Europeană s-a folosit de poziția sa pentru a dicta Budapestei de unde să se aprovizioneze. Pe acest fundal, alternativa prin Croaţia nu mai este fezabilă, după ce au crescut taxele de tranzit și ne-au limitat accesul la încheierea de contracte pe termen scurt.

Chiar dacă solidaritate este unul dintre cele mai răspândite cuvinte folosite în discursul politic european, Bruxelles-ul nu arată. În timp ce un candidat la aderare încearcă să pună două state membre într-o poziție dificilă, un al treilea încearcă să profite de pe urma acestei împrejurări", a declarat Szijjarto, potrivit The Budapest Times.

În consecință, Ungaria va bloca accesul Ucrainei la fondurile alocate prin Instrumentul european pentru pace, dacă această situaţie va persista, avertizează oficialul de la Budapesta.