Comisia Europeană respinge plângerile formulate de Ungaria și Slovacia împotriva Ucrainei: nu sunt valide. Renunțați la petrolul rusesc

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
gaze ucraina europa rusia
sursa: shutterstock.com/

Ucraina nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu petrol a Ungariei şi Slovaciei prin blocarea tranzitului furnizat de compania rusă Lukoil, aflată sub sancțiuni internaționale, apreciază Comisia Europeană.

Comisia Europeană a respins plângerile formulate de Ungaria și Slovacia la adresa Ucrainei, pentru că nu amenință securitatea energetică a celor două țări din Europa Centrală prin blocarea tranzitului de țiței furnizat de compania Lukoil. Anterior, Ucraina a plasat compania petrolieră rusă pe lista de sancţiuni şi a blocat exporturile efectuate de aceasta încă de la începutul lunii iunie. La jumătatea lunii iulie, Budapesta și Bratislava au arătat primele semne ale nemulțumirii lor.

Guvernele ungar și slovac au reclamat încălcarea acordului de asociere Ucraina-UE, prin care partea ucraineană este obligată să nu obstrucționeze tranzitul produselor petroliere rusești prin conductele sale, în speranța că autoritățile de la  Bruxelles le vor da dreptate. În tot acest timp, Kievul nu a oprit fluxul asigurat de alți furnizori ruși, relatează Financial Times.

„Securitatea energetică a Ungariei și Slovaciei nu este pusă în pericol de stoparea livrărilor Lukoil de către Ucraina. Vorbim de o companie aflată sub sancțiuni internaționale iar acțiunea ucrainenilor este una legitimă. Plângerile reclamanților în acest caz sunt nule. Cele două țări, alături de Cehia, au primit derogare de la Uniunea Europeană să se alimenteze din surse rusești până când vor găsi alternative. În acest context, a venit timpul să renunțe la petrolul exportat de Kremlin”, precizează comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

O treime din importurile de petrol ale Ungariei (aproximativ două milioane de tone țiței) sunt livrate de Lukoil. În cazul Slovaciei, aproape jumătate. Pe lângă prețurile mici și cantitățile mari cumpărate, Budapesta și Bratislava nu pot face concesii în privința schimbării furnizorului dintr-un motiv tehnic.

Rafinăriile din cele două țări contestatare depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba, din Ucraina, deoarece nu au capacitatea de a rafina alt sortiment în afară de Ural, furnizat exclusiv de Rusia. Prelucrarea altui tip de petrol necesită schimbări tehnologice, pe care guvernele ungar și slovac nu sunt dispuse să le facă, având în vedere costul investițiilor.