Ucraina își majorează exporturile de cereale pe fondul relaxării situației de securitate din Marea Neagră

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ucraina cereale
sursa: shutterstock.com/

Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de grâu şi porumb la nivel global, cu aproximativ patru milioane tone de cereale exportate pe lună. Autoritățile de la Kiev vor să profite de aparenta liniște din bazinul Mării Negre pentru a repune în mișcare flota comercială.

Vânzările de cereale reprezintă o sursă importantă de venituri pentru autoritățile ucrainene, care au exportat în medie 4,2 milioane de tone în luna iulie. Deși atacurile rusești asupra porturilor Odesa și Ismail au îngreunat transporturile maritime, flota comercială ucraineană a găsit portițe de scăpare din asediul inamic.

Exporturile ucrainene de cereale  reprezintă o combinaţie între grâul din noul sezon şi porumbul din stocurile de anul trecut, când s-a înregistrat un nivel ridicat al recoltei.

În pofida vânzărilor ridicate de luna trecută, în sezonul 2024/2025 exporturile sunt aşteptate să fie mai reduse, din cauza impactului războiului și vremii nefavorabile, transmite Reuters.

„Ne aşteptăm ca exporturile de cereale ucrainene să scadă cu 14,5 milioane de tone pe an şi să atingă 35 milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii aproape zece ani", apreciază analiștii.

Ucraina nu a dezvăluit destinaţiile exporturilor sale, dar în sezonul precedent mare parte din grâu a fost trimis în Spania, Egipt şi Indonezia, iar porumbul livrat către Spania şi China.