SUA şi China au semnat acorduri de cooperare pentru stabilitate financiară, în ciuda tensiunilor comerciale
Statele Unite ale Americii şi China au semnat săptămâna trecută acorduri de cooperare în materie de stabilitate financiară, potrivit unui raport de luni al Băncii Populare a Chinei (PBOC). Cooperarea vine într-un context în care tensiunile comerciale dintre cele două mari puteri sunt în creștere.
Acordul a fost convenit la o întâlnire a Grupului de lucru financiar SUA-China la Shanghai, joi şi vineri, condus de Brent Neiman, subsecretar adjunct pentru finanţe internaţionale la Departamentul de Trezorerie, şi Xuan Changneng, guvernator adjunct al PBOC.
Reprezentanții celor mai mari economii la nivel mondial au schimbat, de asemenea, o listă de persoane pe care să le contacteze în caz de stres financiar sau evenimente cu risc, se arată în raportul PBOC, citat de CNBC.
La întâlnire au participat şi oficiali ai Rezervei Federale, ai Comisiei pentru Valori Mobiliare din SUA, ai Administraţiei Naţionale de Reglementare Financiară şi ai Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China. Subiectele discutate au inclus pieţele de capital, plăţile transfrontaliere şi politica monetară a celor două ţări, în special în contextul celei de-a treia reuniuni plenare a Chinei, încheiată recent. Cu toate acestea, întâlnirile au oferit puține detalii despre cum vor aborda economia în declin și criza de pe piața imobiliară.
Grupurile de lucru SUA-China au fost lansate în septembrie 2023 de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și vicepremierul chinez He Lifeng.
Acordurile de cooperare vin într-un context de tensiuni comerciale în creștere între cele două țări. În luna mai, administrația Biden a anunțat noi tarife pentru importurile de vehicule electrice, baterii și semiconductori din China, scrie Nikkei. De asemenea, în timpul vizitei sale în China din aprilie, Janet Yellen a cerut oficialilor să înceteze să inunde piețele globale cu produse ieftine din sectorul energiei verzi și a avertizat că supracapacitatea Chinei va distorsiona lanțurile globale de aprovizionare. În răspuns, China a afirmat că industriile sale sunt mai competitive.