Statele Unite au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România. Achiziția se ridică la 180 de milioane de dolari

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
rachete Aim-120
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor.

AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază de acțiune medie, dincolo de raza vizuală, cu radar activ propriu.

Acordul contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35, a transmis joi Ambasada SUA la București.

Misiunea diplomatică precizează că achiziția va contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

Referindu-se la vizita recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea, Călărași, Ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec a declarat: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare”.

La Baza Aeriană Borcea se află și Centrul regional de instruire pentru avioane F-16, unde se pregătesc piloți militari.