Sprijinul pentru Ucraina este o opțiune mai ieftină pentru Uniunea Europeană: Impactul victoriei lui Trump asupra războiului
Uniunea Europeană are multe motive și suficiente fonduri pentru a continua să sprijine Ucraina și ar putea compensa lipsa finanțării din partea SUA, dacă președintele ales Donald Trump ar decide să retragă sprijinul. Ajutorul oferit Kievului pentru a rezista conflictului nu ar costa Uniunea Europeană și Regatul Unit foarte mult – doar 0,2% din PIB-ul lor cumulat pe an. Este un preț mic de plătit, iar alternativa ar aduce costuri majore, arată Reuters.
Indiferent dacă Trump va reuși sau nu să pună capăt conflictului din Ucraina „în 24 de ore” printr-un acord cu omologul său rus, Vladimir Putin, așa cum a promis în timpul campaniei electorale, sprijinul Washingtonului pentru Kiev va slăbi, mai ales cu un Congres dominat de republicani. Acest lucru va ridica probleme politice și militare serioase pentru Europa, dar nu și financiare.
Până în august 2024, țările europene, inclusiv Regatul Unit, alocaseră 118 miliarde de euro ca ajutor pentru Ucraina de la începutul invaziei în februarie 2022, în timp ce Statele Unite au alocat echivalentul a 85 de miliarde de euro, conform unui raport publicat de Institutul Kiel pentru Economia Mondială. Aceasta reprezintă 0,1% din PIB-ul anual al SUA și 0,2% din PIB Uniunii Europene și al Regatului Unit împreună.
Dacă europenii ar trebui să suporte întreaga „povară” financiară, sprijinul continuu pentru Ucraina, la ritmul actual de aproximativ 7 miliarde de euro pe lună, ar ajunge la mai puțin de 0,4% din PIB-ul lor anual combinat.
Unele mari puteri europene ar putea contribui chiar mai mult. Regatul Unit, Italia și Franța au cheltuit mai puțin decât media europeană pentru sprijinirea Kievului, în ciuda declarațiilor grandioase ale guvernelor lor. Polonia, pe de altă parte, cheltuie deja de două ori mai mult decât media, iar Danemarca alocă aproape 1% din PIB-ul său anual pentru ajutorul acordat Ucrainei, precum Estonia, Letonia și Lituania, care au motive să se teamă de ambițiile hegemonice ale lui Putin.
Costurile retragerii SUA sau reducerii sprijinului financiar pentru Kiev, pe de altă parte, ar fi mult mai mari. Ucraina nu poate lupta în război fără sprijinul Occidentului.
Națiunile europene ar trebui să-și crească cheltuielile pentru apărare pentru a se proteja împotriva ambițiilor teritoriale ale lui Putin. Membrii europeni ai NATO cheltuie în prezent, în medie, 2% din PIB pentru armată și ar trebui să crească acest procent cu cel puțin un punct procentual pentru a reveni la nivelul de dinainte de 1990.
Dacă Ucraina cade, Europa va trebui să facă față unui număr ridicat de refugiați: Între 9 și 19 milioane de ucraineni ar putea încerca să se relocheze în Uniunea Europeană, conform unor studii realizate de experții în migrație. Luând în considerare o estimare intermediară și costul mediu pe refugiat, calculat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – mai mult de 6.000 de euro pe an – impactul economic ar ajunge la aproximativ 84 de miliarde de euro, sau 0,4% din PIB, cu țări precum Germania și Polonia suportând cele mai mari cheltuieli.
Pierderile comerciale ale Europei cu Ucraina, dacă aceasta ar intra sub influența Rusiei, ar fi, de asemenea, costisitoare. Germania, de exemplu, ar putea pierde exporturi în valoare de până la 7 miliarde de euro, conform institutului său de statistică. La acestea s-ar adăuga costurile greu de estimat ale instabilității globale, deoarece alți potențiali agresori ar putea fi încurajați de o victorie a Rusiei și ar putea include perturbări suplimentare ale comerțului global, creșterea prețurilor la petrol, instabilitate geopolitică sporită în alte regiuni ale lumii și, posibil, un nou impact negativ asupra creșterii economice globale.
Această realitate financiară nu rezolvă însă problemele politice și industriale ale Europei în ceea ce privește Ucraina. Țări precum Ungaria și Slovacia militează pentru dialog cu Putin și susțin ridicarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ceea ce ar putea diviza UE în cazul în care ar fi necesar să compenseze retragerea sprijinului SUA.
De asemenea, europenii vor avea dificultăți în a înlocui sprijinul militar al SUA – care a reprezentat două treimi din ajutorul acordat de Washington Kievului din 2022. Franța, Germania sau Regatul Unit nu pot oferi alternative la întregul echipament necesar, iar guvernele europene rămân divizate cu privire la tipul de arme pe care Kievul ar trebui să le folosească pe câmpul de luptă.
Faptul că Europa s-ar putea găsi izolată în fața lui Putin ar putea grăbi eforturile de adoptare a unei strategii comune și de consolidare a industriei de apărare. Dar aceasta este o problemă pe care banii nu o pot rezolva.