Sectorul construcțiilor a scăzut în România. Datele statistice confirmă declinul

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
declin constructii
sursa: gettyimages.com/

Lucrările de construcţii au scăzut cu 2,4% în Uniunea Europeană şi cu 2,2% în zona euro în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcţii în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost în Slovenia (minus 12%) şi Ţările de Jos (minus 7,8%). Urmează Suedia (minus 7,5%), Belgia (minus 7,3%), Slovacia (minus 7,2%), Ungaria (minus 6,2%), Polonia (minus 5,5%), Franţa şi România (ambele cu minus 5,1%).

Pe de altă parte, cel mai important avans a fost consemnat în Bulgaria şi Spania (ambele cu 2,5%), Cehia (2%) şi Portugalia (1,7%).

De asemenea, lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în UE şi au rămas stabile în zona euro, în iulie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,3% în UE şi de 0,6% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai important avans în iulie, comparativ cu luna precedentă a fost în Belgia (7,7%), Cehia (6,8%) şi Slovenia (3,2%), iar cel mai sever declin în Franţa (minus 2,2%), Slovacia (minus 1,6%) şi Ţările de Jos (minus 1,3%). România a raportat un avans de 1% în iulie, după o creştere de 0,8% în iunie, potrivit Eurostat.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în iulie 2024 volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 2,5%, faţă de iulie 2023. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 23,5%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,2%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 5,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 2,3% în luna iulie, în ritm anual. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-14,9%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 17,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+1,7%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 23,6%, respectiv cu 3,9%.

În schimb, faţă de luna precedentă, în luna iulie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută, cu 0,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+17,7%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 2%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, cu 0,1% fiecare. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, datorită avansului consemnat la lucrările de reparaţii capitale (+16,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-1,9%), la clădirile rezidenţiale (-1,6%) şi la construcţiile inginereşti (-1,2%).