Se întoarce Marea Britanie în Uniunea Europeană? Discuțiile privind reintegrarea ar putea începe peste 10 ani

G.C. Data publicării:
brexit
sursa: shutterstock.com/

Peter Mandelson, politician britanic și fost comisar european al Comerţului, a sugerat că Regatul Unit ar putea începe discuțiile privind întoarcerea în Uniunea Europeană (UE) peste 10 ani, mult mai devreme decât crede premierul britanic, Keir Starmer.

Lordul Mandelson a declarat, într-o conferință, că reintegrarea în UE „ar putea fi o conversație care începe în 10 ani”, însă doar dacă statele membre ale UE ar fi dispuse să ia în considerare acest lucru.

El a adăugat că, între timp, este esențial pentru productivitatea și creșterea Regatului Unit să fie luate măsuri pentru reducerea impactului negativ al acordului de Brexit încheiat de Boris Johnson.

„Adevărul este că ar putea fi o conversație care începe în 10 ani. Ar putea dura mai mult, dar începutul unei conversații nu înseamnă finalizarea acesteia; nu este soluționarea relației noastre cu Uniunea Europeană.

Cred că va fi foarte greu să convingem oamenii din Uniunea Europeană să revină asupra acestui subiect și să înceapă o nouă negociere despre apartenența Marii Britanii la UE pentru mult timp de acum înainte. Îmi pare rău să spun asta, dar s-au săturat de noi.

Acum, asta înseamnă că nu putem și nu ar trebui să facem nimic? Bineînțeles că nu. Trebuie să construim încredere, respect reciproc, să identificăm domenii în care putem coopera și colabora. Apărarea și securitatea sunt un exemplu; trebuie să găsim modalități de a reduce costurile comerciale pe care le suportăm”, a spus Mandelson, potrivit The Guardian.

Declarațiile lui Mandelson contrastează predicția premierului britanic, conform căreia Regatul Unit nu se va întoarce în UE, în piața unică sau în uniunea vamală, în timpul vieții sale. Aceasta părea să excludă posibilitatea reintegrării, chiar dacă Partidul Laburist câștigă un al doilea mandat, dar Mandelson, fost comisar european, a subliniat că daunele economice cauzate de Brexit fac ca perspectiva întoarcerii în UE să rămână relevantă.

Mandelson a mai spus că Brexitul a fost doar unul dintre factorii care au afectat productivitatea Regatului Unit. Investițiile scăzute, în special în ultimii 14 ani de guvernare conservatoare, au fost principala cauză, a spus el, adăugând că Regatul Unit este singurul membru al grupului G7 în care investițiile sunt sub 20% din PIB.

În 2016, Regatul Unit a organizat un referendum cu privire la statutul său de membru al Uniunii Europene și a decis să părăsească organizația, cu 52% din voturi pentru și 48% împotrivă. Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.