Rusia promovează o „nouă ordine mondială” la summitul BRICS

Dragoș Comache Data publicării:
brics2024
sursa: profimediaimages.ro/

Lideri din 24 de țări din grupul BRICS se reunesc astăzi la Kazan, în Rusia. Evenimentul este un prilej pentru Vladimir Putin să arate Vestului că nu este izolat pe scena internațională. De asemenea, Rusia speră ca grupul să-și crească influența la nivel global și propune o nouă ordine mondială, inclusiv în domeniul financiar.

Summitul BRICS care începe marți este prima întâlnire a grupului de țări emergente Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud de când s-a extins la începutul acestui an pentru a include Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran.
Printre liderii care participă la reunine se numără președintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian, precum și lideri din afara clubului, precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Gândită ca cea mai mare reuniune internațională pe care o găzduiește președintele rus de la începutul războiului din Ucraina, summitul vrea să scoată în evidență numărul tot mai mare de țări care speră să vadă os chimbare în echilibrul global de putere pentru a contracara direct Occidentul, potrivit CNN.

Întâlnirea are și o latură mai practică pentru Rusia. Moscova vrea să convingă țările membre și partenere să colaboreze pentru a revizui sistemul financiar global și a pune capăt dominației dolarului american.

În principal, Rusia propune înființarea unui nou sistem de plăți bazat pe o rețea de bănci comerciale, legate între ele prin băncile centrale ale statelor BRICS, potrivit unui document pregătit de Ministerul de Finanțe de la Moscova și citat de Reuters.

Sistemul ar folosi tehnologia blockchain pentru a stoca și transfera token-uri digitale care au la bază monedele naționale. Acest lucru, la rândul său, ar permite ca aceste valute să fie schimbate ușor și în siguranță, ocolind necesitatea tranzacțiilor în dolari.

Rusia consideră că aceasta este o modalitate de a rezolva problemele tot mai mari cu care se confruntă în soluționarea plăților comerciale, chiar în tranzacțiile cu țările prietene, precum China, unde băncile locale se tem că ar putea fi afectate de sancțiunile secundare ale Statelor Unite.

Analiștii consideră că crearea unui astfel de sistem este fezabilă din punct de vedere tehnic, dar va dura ceva timp. Fondatorul think tank-ului BRICS+ Analytics crede că obținerea unui consens este mai dificilă după extinderea semnificativă a grupului de anul trecut.

Printre celelalte inițiative menite să faciliteze comerțul și investițiile, Rusia propune crearea unei platfome pentru decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Documentul solicită o mai bună comunicare între agențiile de rating din țările membre și o metodologie comună de rating, dar nu propune și o agenție de rating comună.

Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de grâu, vrea crearea unei burse de comerț cu cereale în cadrul BRICS, ca alternativă la bursele occidentale unde sunt stabilite prețurile internaționale pentru mărfurile agricole.

De asemenea, rușii acuză instituțiile financiare internaționale, precum Fondul Monetar Internațional, că servesc interesele țărilor occidentale și spun că acestea trebuie reformate pentru a servi mai bine economia globală, care trece prin transformări importante.

Însă pare că autoritățile de la Moscova nu mai au răbdare pentru a aștepta reformarea acestora. Ministrul rus de Finanțe le-a cerut recent membrilor BRICS să creeze o alternativă la FMI.

Nu este însă sigur dacă toate statele din organizație vor fi de acord cu aceste măsuri, având în vedere rivalitățile dintre unele dintre ele, precum China și India.

Jim O'Neill, fostul economist șef al Goldman Sachs care a inventat acronimul BRICS, spune pentru BBC că în unele privințe este bine pentru Occient că India și China nu pot fi niciodată de acord, pentru că dacă s-ar înțelege organizația ar avea o influență foarte mare.

Însă tensiuni există și între membrii mai noi, precum Egipt și Etiopia sau Iran și Arabia Saudită, care a fost invitată să facă parte din acest club.

În plus, în timp ce Rusia, alimentată de sentimente antioccidentale, vorbește despre crearea unei noi ordini mondiale, alți membri, precum India, sunt dornici să păstreze relații politice și economice bune cu Occidentul.