România ține în șah Uniunea Europeană în privința agriculturii. Românii vor revizuirea textului la capitolul acordării subvențiilor
Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe concluziile privind viitorul sectorului agricol în spațiul comunitar din cauza României și Slovaciei, relatează Agerpres.
România s-a opus textului din cauza convergenţei externe în plăţile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). În practică, acest mecanism presupune că ţările mai puţin bogate din spațiul comunitar, majoritatea din est, primesc un nivel redus de ajutoare directe din PAC.
Ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui țară prezidează Consiliul UE, a comentat pe seama situației la reuniunea care s-a desfășurat în Luxemburg.
"Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul", a declarat Clarinval.
Slovacia, la rândul său, s-a abţinut, iar astfel, concluziile textului au primit aprobare doar din partea a 25 de state membre şi nu au putut avansa.
"Delegaţia română şi, în mai mică măsură, delegaţia slovacă, şi-au exprimat punctul de vedere în acest sens pentru că au dificultăţi cu menţinerea convergenţei externe şi vor să putem elimina rapid acest mecanism pentru a putea oferi un ajutor similar tuturor agricultorilor europeni", explică Clarinval.
Ministrul belgian a subliniat că aceste concluzii acoperă schimbarea generaţională în sectorul agricol şi arată de ce este necesar ca agricultorii să primească venituri juste în raport cu producția realizată. Totodată, Clarnival este conștient de necesitatea simplificării procedurilor administrative din acest domeniu.