Reforma germană a pensiilor stimulează activitatea din câmpul muncii. Oficialii de la Berlin vor să impulsioneze creşterea economică

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
pensionar germania
sursa: profimediaimages.ro/

Cabinetul de la Berlin a aprobat o nouă reformă a pensiilor, care include stimulente pentru angajaţii care doresc să rămână mai mult timp în câmpul muncii.

Măsura vine într-un moment în care guvernele din întreaga Europă încearcă să rezolve problema crizei de personal şi totodată, să reducă presiunile asupra sistemelor de pensii, pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

Potrivit ultimelor rapoarte, populaţia activă din Germania ar urma să scadă cu 6,3 milioane de persoane până în 2030, transmite Reuters. În consecință, acest lucru va duce la diminuarea PIB-ului per capita, pentru că vor fi mai puţini muncitori pentru fiecare pensionar.

„Vârsta de pensionare, facilităţile pentru copii şi politicile din domeniul emigraţiei sunt toate decizii politice care ar putea influenţa măsura în care scăderea ratei natalităţii afectează economia”, a declarat Holger Schmieding, economist şef la banca Berenberg.

În Germania, vârsta legală de pensionare este programată să fie majorată treptat până la 67 de ani în 2031, de la 65,8 ani în prezent.

Cei care ating vârsta de pensionare și doresc să lucreze sunt recompensați prin noua reformă a pensiilor

O nouă majorare a vârstei de pensionare este un subiect extrem de controversat în rândul partidelor care formează coaliţia aflată la putere în Germania, aşa că singura opţiune era aceea ca rămânerea în câmpul muncii să fie o alegere, prin oferirea de stimulente oamenilor, astfel încât aceştia să muncească o perioadă mai lungă de timp, dacă se simt sănătoşi şi capabili.

Conform reformei aprobate miercuri, oricine îşi amână data la care iese la pensie şi este angajat pentru o perioadă de cel puţin 12 luni va primi o plată unică echivalentă cu pensiile pierdute.

În plus, contribuţiile angajatorului la asigurările de pensii şi şomaj vor fi plătite direct angajaţilor care decid să rămână în câmpul muncii, pe lângă salariile lor. Asta ar corespunde cu o majorare a salariului brut de aproape 10,6%.