Criză pentru producătorii europeni de fructe şi legume. Recoltele sunt afectate de vremea haotică

G.C. Data publicării: Data actualizării:
struguri
sursa: shutterstock.com/

Marii producători de fructe şi legume din Europa se confruntă cu probleme în recolte din cauza fenomenelor meteo extreme. Primăvara ploioasă din acest an şi condiţiile haotice din timpul verii i-au făcut pe fermierii din Polonia şi până în Marea Britanie să îşi facă griji privind mărimea şi calitatea recoltelor lor, în timp ce sudul continentului se luptă din nou cu o secetă severă.

Producția de mere a Uniunii Europene urmează să se contracte cu o zecime, lipsa de căpşuni crește preţurile în unele regiuni şi Italia are probleme în a recolta suficiente măsline pentru a produce ulei. Evenimentele reprezintă o nouă dovadă a provocărilor ridicate a fenomenelor meteo extreme asociate cu schimbările climatice, cu ramificaţii care ar putea dura ani de zile, scrie Bloomberg.

„Încă nu știm ce efecte au avut condițiile meteo, de exemplu ploile abundente, asupra rădăcinilor pomilor fructiferi,” a spus Lambert van Horen, analist senior la Rabobank. „Acest lucru ar putea afecta recoltele de anul viitor.”

Cel mai mare producător de mere de pe continent ar putea înregistra o scădere a producției totale cu 30% față de anul trecut, conform asociației Uniunii Fructelor din Polonia. Vremea blândă de la începutul anului a dus la înmugurirea mai rapidă decât de obicei a arborilor, însă au fost afectaţi de îngheţul din luna aprilie, astfel că mulţi nu vor da roade.

Comisia Europeană a propus mobilizarea a 62 de milioane de euro din rezerva Uniunii Europene pentru a ajuta Polonia, Cehia şi Austria, care au suferit de pe urma condiţiilor meteo nefavorabile.

Îngheţul din primăvară a afectat şi Germania, agravând alte probleme precum diminuarea suprafeței terenurilor arabile. Se estimează că recolta de căpşuni din 2024 va fi cu aproximativ un sfert mai mică faţă de cea de anul trecut, iar preţurile pentru consumatori au crescut cu 4% în primele şase luni. De asemenea, faimoasele culturi de sparanghel au fost şi ele afectate.

Unii viticultori şi cultivatori de fructe şi-au pierdut întreaga recoltă, lăsându-i fără stocuri de vândut retailerilor. Deși fermierii germani nu au fost incluşi în pachetul iniţial de sprijin al Comisiei Europene, acum sunt luați în considerare.

Și Franța va înregistra volume mai mici de producție de struguri în unele regiuni din cauza înghețului, potrivit departamentului de prognoză al Ministerului Agriculturii și Alimentației din Franța.

Însă nu doar îngheţul provoacă probleme fermierilor europeni. Regiunea Puglia, din sudul Italiei, se confruntă cu o secetă severă şi temperaturi de până la 43°C, astfel că fructele şi legumele au avut de suferit. Producţia de ulei de măsline, principalul produs al regiunii, este aşteptată să se reducă cu peste 50%.

Producția de grâu pentru pâine și paste a scăzut, de asemenea, la mai puțin de jumătate din cauza secetei prelungite. Cu temperaturi peste medie așteptate să persiste în săptămânile următoare, situația ar putea deveni și mai gravă pentru fermierii din principalele zone agricole ale Italiei.

Și Spania a suferit de pe urma secetei în ultimii ani, iar în presa locală au apărut estimări conform cărora producţia de mango se va prăbuşi în acest an.

În Marea Britanie, lipsa soarelui i-a pus în dificultate pe fermierii de căpșuni, roșii și castraveți. Deși luna mai a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Marea Britanie, începutul verii a fost deosebit de ploios.