Reciclarea ambalajelor de plastic a generat venituri de peste șapte miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene

Alexandru Gologan Data publicării:
euro plastic reciclare
sursa: gettyimages.com/

Anul trecut, veniturile provenite din activitățile de recilare a plasticului au generat 4% din veniturile totale ale Uniunii Europene: aproape 7,2 miliarde de euro.

Curtea de Conturi Europeană (ECA) a publicat un nou raport în care explică dificultățile prin care programul european de reciclare a trecut în ultimii doi ani pentru a deveni rentabil.

În teorie, s-a încurajat reducerea consumului de plastic de unică folosinţă, prin impulsionarea ratelor de reciclare şi stimularea economiei circulare. În practică, trebuia alocat 0,8 euro din bugetul UE pentru fiecare kilogram nereciclat de ambalaje plastice. Anul trecut, veniturile provenite din noua resursă s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE.

„După 33 de ani în care sistemul de resurse proprii a rămas acelaşi, UE a introdus în 2021 o nouă sursă de venituri pentru statele membre, bazată pe deşeurile provenite din ambalaje plastice. Din păcate însă, procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct. Solicităm Comisiei Europene să remedieze rapid dificultăţile şi să pună în aplicare modificările operate", susține Lefteris Christoforou, membrul ECA responsabil pentru acest audit.

Resursele proprii ale Uniunii Europene sunt principalele surse de venit care alcătuiesc bugetul UE. Până în 2021, existau trei tipuri de resurse proprii: resursele proprii tradiţionale (provenite în principal din taxele vamale percepute la importurile în UE), resursa proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată şi resursa proprie bazată pe venitul naţional brut.

Auditorii atrag atenţia că numai cinci ţări din UE au transpus la termen Directiva privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje în legislaţia lor naţională. Printre acestea se numără și România.Pe celelalte 22, Comisia Europeană le-a dat în judecată.

reciclare plastic aparat
sursa: gettyimages.com/

Potrivit raportului ECA, cel puţin o dispoziţie importantă, precum cele care definesc "plasticul" şi "ambalajele" sau regula de calcul a cantităţii de deşeuri reciclate, nu a fost transpusă aşa cum trebuia. Auditorii avertizează că remedierea acestor probleme poate dura ani de zile. Între timp, ţările din UE vor continua probabil să utilizeze definiţii diferite şi metode greşite de compilare care afectează calculul contribuţiilor.