România a fost clătinată de două cutremure duminică. Ce trebuie să faci în caz de seism
Două cutremure s-au produs duminică în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Pentru a fi în siguranță, cetățenii trebuie să respecte un set precis de reguli.
Primul seism, de 4,1, a avut loc la ora 07:16 (ora locală a României) şi s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 128 kilometri (km). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km NV de Buzău, 59 km E de Braşov, 61 km N de Ploieşti, 61 km SE de Sfântu-Gheorghe, 72 km V de Focşani, 89 km NE de Târgovişte.
Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,5, s-a produs la ora locală 08:43, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 64,5 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 31 km V de Focşani, 71 km N de Buzău, 79 km E de Sfântu-Gheorghe, 83 km SV de Bârlad, 86 km S de Bacău, 94 km E de Braşov.
Cel mai important cutremur din acest an, de 5,4, a avut loc în data de 16 septembrie în judeţul Buzău.
Pași de urmat în cazul producerii unui cutremur
Potrivit portalului fiipregătit.ro, un proiect al DSU (Departamentului pentru Situații de Urgență) în cazul producerii unui seism trebuie să respecți următoarele reguli:
- adăpostește-te sub un spațiu protejat, precum un birou, o masă sau alt obiect de mobilier robust aflat în apropiere
- dacă nu te poți așeza la sol și descoperi un spațiu de adăpost, sprijină-te de un perete interior
- întotdeauna acoperă-ți capul și gâtul cu brațele
- îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat
- ține-te de piciorul biroului sau orice obiect solid ancorat cu o singură mână iar cu celălalt braț, protejează-ți capul și gâtul
- dacă nu te afli sub un spațiu sigur, protejază-ți capul și gâtul cu ambele brațe într-o poziție ghemuită.
Cum poți reacționa în diferite situații la seism
În interior: Rămâi acolo! NU alerga afară sau pe scări.
Dacă ești în pat: Întinde-te cu fața în jos pe saltea și acoperă partea din spate a gâtului și capul cu o pernă.
Dacă ești în bucătărie: Ieși afară! Există o mulțime de lucruri nesigure care pot cădea pe tine.
În exterior: Îndepărtează-te de clădiri, copaci, stâlpi și linii electrice, apoi așază-te, acoperă-te și ține-te. Stai la cel puţin 10m de cablurile electrice rupte sau căzute.
În mașină: Trage pe dreapta, oprește-te fără a încurca traficul și rămâi acolo până când cutremurul se oprește, aplecându-te pentru a-ți proteja partea din spate a gâtului și a capului.
În lift: apăsă butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).
Într-un loc public (de exemplu, un magazin): stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.
Pe munte: fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile. Sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.