Problemele economice ale Germaniei afectează partenerii regionali. Unele țări din Europa Centrală depind de exporturile germane

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
germania economie
sursa: shutterstock.com/

Starea bolnăvicioasă a economiei germane este cea mai nouă provocare pentru ţările din Europa Centrală, dependente de exporturi, care încă nu şi-au revenit din cauza inflației galopante cauzate de  pandemia de COVID-19, relatează Agerpres.

Legăturile comerciale strânse cu Germania şi sectorul său auto, cândva puternic, au fost ani de zile un avantaj pentru regiune de la prăbuşirea comunismului. Dar acum aceste legături riscă să devină o povară pentru economiile Ungariei, Republicii Cehe şi Slovaciei.

Deja unele companii locale care se bazau pe relaţiile cu Germania încearcă să pătrundă mai adânc pe alte pieţe mai îndepărtate şi se extind în industrii precum apărarea pentru a atenua slăbiciunea marelui lor vecin din Vest, unde se profilează încă un an în vecinătatea recesiunii.

Demersurile lor vin însă într-un moment de incertitudini geopolitice majore: războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu şi protecţionismul în creştere, iar în ciuda impulsului din sectorul apărării, toţi aceşti factori ar putea submina eforturile companiilor din regiune.

"Perturbările economice care afectează cel mai important partener comercial al regiunii şi slăbiciunea persistentă din sectorul auto prezintă riscuri suplimentare de regres economic pentru regiunea est-central-europeană", a notat Dawn Holland, directoare pentru cercetare economică la Moody's Analytics.

Creşterea inflaţiei din Europa Centrală (ajunsă la niveluri uluitoare de 25% în Ungaria anul trecut) a determinat băncile centrale să ridice costurile împrumuturilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Cehii au suportat cea mai susţinută scădere a salariilor reale, care se prelungeşte de opt trimestre succesive.

Republica Cehă şi Ungaria se bazează pe Germania pentru o treime şi, respectiv, un sfert din exporturile lor, Slovacia trimiţând acolo o cincime din exporturile sale, potrivit S&P Global. Polonia este considerată mai puţin expusă datorită forţei economiei interne, mai diversificate, exporturile sale fiind mai puţin dependente de producţia de maşini.

În Germania, sectorul auto nu se confruntă doar cu vânzări slabe pe pieţele americană şi europeană, ci şi cu obstacole, de la preţurile ridicate la energie până la trecerea globală la mobilitatea electrică, care impune o regândire a viitorului motoarelor cu ardere internă.