Probabilitatea unei recesiuni în SUA scade pe zi ce trece. Goldman Sachs şi-a redus estimările

G.C. Data publicării: Data actualizării:
economia SUA
sursa: shutterstock.com/

Analiştii firmei de brokeraj Goldman Sachs şi-au revizuit estimările privind o posibilă intrare în recesiune a Statelor Unite ale Americii (SUA) în următorul an la 20%, de la 25% anterior.

Decizia vine după publicarea celor mai recente date statistice referitoare la solicitările iniţiale de ajutor de şomaj şi vânzările cu amănuntul, potrivit Reuters.

La începutul lunii, Goldman Sachs crescuse şansele de recesiune în SUA la 25%, de la 15%, după ce rata şomajului a urcat în iulie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

„Acum am redus probabilitatea de la 25% la 20%, în principal ca urmare a faptului că datele pentru luna iulie şi începutul lunii august, publicate după 2 august, nu arată semne de recesiune”, susţine economistul şef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius într-un raport publicat luni.

Datele privind solicitările iniţiale de ajutor de şomaj, publicate joia trecută, arată că numărul americanilor care au depus cereri în săptămâna anterioară s-a situat la cel mai scăzut nivel din ultima lună. De asemenea, un alt raport a arătat că vânzările cu amănuntul au înregistrat în iulie cea mai mare creştere din ultimele 18 luni.

Jan Hatzius a subliniat că, dacă raportul privind rata şomajului în luna august va arăta „rezonabil”, Goldman Sachs îşi va revizui estimările privind riscul unei recesiuni la 15%.

Potrivit datelor Biroului de Statistică din SUA, rata inflației a fost de 2,9% în iulie, sub așteptările economiștilor, prima scădere sub 3% în ultimii doi ani, de la maximul atins în acea perioadă de 9,1%.