Reducerea inflației în SUA ar putea fi primul semn de care Fed are nevoie pentru a modifica politica monetară

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
inflatie sua
sursa: shutterstock.com/

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a amânat reducerea ratei dobânzilor până când datele macroeconomice vor confirma susținerea unei astfel de măsuri. Încetinirea creșterii preţurilor de consum în piața americană a evidențiat scăderea inflației, factor ce poate contribui decisiv în modificarea politicii monetare la întâlnirea de luna viitoare a oficialilor Fed.

Pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC) se calculează cel mai eficient rata inflației. Astfel, potrivit datelor Biroului de Statistică din SUA, rata inflației a fost de 2,9% în iulie, sub așteptările economiștilor, după ce valoarea IPC a stagnat.

Această scădere sub 3% este prima în ultimii doi ani, de la maximul atins în acea perioadă de 9,1%, relatează The New York Times.

„Datele din iulie în ansamblul lor deschid calea spre dezinflație și spre o schimbare din partea Fed. Pe fondul dobânzilor ridicate, economia SUA a încetinit”, susțin analiștii economici.

Pentru Fed, scăderea inflației ar putea fi confirmarea de care avea nevoie pentru a începe reducerea dobânzii. Cel mai probabil, acest scenariu ar putea deveni realitate dacă discuțiile la reuniunea programată în septembrie vor fi favorabile unei schimbări.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.