Presiunea reducerilor cuprinde Fed. Cu cât vor scădea ratele dobânzilor la următoarea ședință de politică monetară

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fed
sursa: shutterstock.com/

Rezerva Federală americană (Fed) s-a confruntat cu numeroase critici după ce a menținut ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 23 de ani. Oficialii au promis că vor modifica politica monetară la ședința din septembrie.

Banca Centrală Europeană este în avangarda reducerilor, după ce a scăzut din nou rata dobânzii. Situația neobișnuită a lăsat Fed să se agațe de cele mai mari rate din ultimele două decenii, cuprinse între 5,25% și 5,5%.

Scăderea nu este întâmplătoare, dacă săptămâna viitoare oficialii vor decide în acest sens. Reducerea va avea loc în contextul în care mai sunt șapte săptămâni până la alegerile prezidențiale din SUA.

Autoritățile fiscale doreau ca inflația să scadă sub pragul stabilit pentru a putea modifica politica monetară. Faptul că acest obiectiv nu a fost îndeplinit denotă disperarea cu care încearcă să iasă din presiunea dobânzilor economiștii americani.

O reducere de jumătate de punct a ratei dobânzii în septembrie ar permite Fed să aducă costurile împrumuturilor la niveluri normale, eliminând constrângerile asupra economiei și protejând piața muncii de o slăbiciune suplimentară. O reducere mai mare de jumătate de punct ar genera însă riscuri pentru economia americană, relatează Financial Times.