Consiliul guvernatorilor BCE aprobă o nouă reducere a ratei dobânzii. Modificările intră în vigoare de săptămâna următoare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
BCE banca centrala
sursa: profimediaimages.ro/

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis o nouă reducere a dobânzii de bază cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan, dar nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următorii paşi.

Surprinzător pentru mulți analiști în contextul pasivității Fed, BCE a operat o nouă reducere a ratelor dobânzii. Este a doua oară când guvernatorii decid modificarea ratelor pe anul acesta.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit.În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

În condiţiile în care o nouă reducere a costului creditului era aşteptată de majoritatea observatorilor, atenţia investitorilor s-a îndreptat spre ce va urma, însă BCE nu a oferit niciun fel de indicii, repetând că deciziile sale vor fi luate de la o reuniune la alta.

„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", se precizează BCE.

În ceea ce priveşte inflaţia, datele recente au fost, în linii mari, în concordanţă cu anticipaţiile, cele mai recente proiecţii ale experţilor BCE confirmând perspectivele precedente ale inflaţiei. Aceştia estimează o inflaţie totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, similar proiecţiilor din luna iunie, relatează The Guardian.