Vești bune din SUA. Preşedintele Rezervei Federale afirmă că „a venit timpul” pentru reducerea dobânzilor

G.C. Data publicării:
FED
sursa: shutterstock.com/

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a afirmat că „a venit timpul” ca banca centrală a Statelor Unite ale Americii (SUA) să reducă dobânda de referință. Decizia ar putea veni într-un context în care riscurile la adresa pieței muncii s-au înmulțit, iar inflația se apropie de ținta de 2%.

„Riscurile la adresa inflației s-au diminuat, iar riscurile la adresa șomajului s-au intensificat”, a spus Powell, în mult-așteptatul său discurs de la conferința Rezervei Federale anuală organizată la Jackson Hole, Wyoming.

„A venit timpul pentru ajustarea politicii monetare. Direcția în care vom merge este clară, iar calendarul și ritmul reducerilor de dobândă vor depinde de datele care vor veni”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Analiștii financiari se așteptau ca Rezerva Federale să reducă rata dobânzii la ședința de politică monetară din 17-18 septembrie, o opinie consolidată după ce un raport al ședinței din iulie a băncii centrale a arătat că o „vastă majoritate” a factorilor de decizie au fost de acord că relaxarea politicii ar începe probabil luna viitoare.

În prezent, rata șomajului în SUA se situează la 4,3%, un nivel consecvent cu o inflație stabilă pe termen lung în opinia oficialilor Fed.

"Nu încercăm să obținem o nouă răcire a condițiilor de pe piața muncii. Vom face tot ce putem pentru a susține o piață a muncii solidă, pe măsură ce facem noi progrese pentru stabilitatea prețurilor. Cu o eliminare adecvată a restricțiilor, există motive să credem că economia va reveni la o inflație de 2%, în timp ce menține o piață a muncii puternică", a spus șeful Fed.

Declarațiile oficialului au eliminat orice îndoială că Rezerva Federală americană deschide un nou capitol în politica sa monetară, iar semnalul este că, la următoarea sa reuniune, Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) va reduce dobânda de referință.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Potrivit datelor Biroului de Statistică din SUA, rata inflației a fost de 2,9% în iulie, sub așteptările economiștilor, prima scădere sub 3% în ultimii doi ani, de la maximul atins în acea perioadă de 9,1%.