Președinte Franței avertizează: UE mai are doar câţiva ani la dispoziţie pentru a evita dominaţia totală a SUA şi a Chinei

G.C. Data publicării:
sua, china si ue
sursa: shutterstock.com/

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron susţine că Uniunea Europeană rămâne în urma Statelor Unite şi a Chinei în domenii-cheie precum schimbările climatice, inteligenţa artificială, apărarea şi securitatea.

„Fostul nostru model a luat sfârşit. Reglementăm prea mult şi investim prea puţin. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieşi de pe piaţă”, a avertizat Macron miercuri în cadrul unei conferinţe la Berlin, potrivit Politico.

„UE ar putea să dispară, suntem în pragul unui moment foarte important”, a adăugat președintele francez.

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a lansat un avertisment similar într-un raport publicat în septembrie, afirmând că UE se confruntă cu o „provocare existențială” dacă nu își transformă radical economia pentru a-și spori competitivitatea.

Macron a spus că susține pe deplin concluziile lui Draghi și că Europa trebuie să se grăbească să le implementeze. „Cred că acest lucru este destul de adevărat, suntem în pericol”, a declarat el.

„Ei investesc mult mai mult, sunt mult mai avansați”, a adăugat, menționând că dacă ne uităm la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor în ultimele trei decenii, SUA a avut o creștere de 60%, în timp ce Europa a înregistrat doar 30%.

Macron a susținut că, pentru a fi competitivă în ordinea mondială multipolară de astăzi, UE ar trebui să aprofundeze piața unică și să simplifice reglementările.

„Dacă vrem cu adevărat să fim mai competitivi și să ne păstrăm locul în această ordine multipolară, mai întâi avem nevoie de un șoc de simplificare”, a spus Macron.

Abordând comerțul, președintele francez a declarat că dacă China și SUA nu respectă regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), nici UE nu ar trebui să le respecte.

„Acum 25 de ani, am crezut că odată cu aderarea Chinei la OMC, aceasta va respecta legile. Nu este cazul”, a spus el, adăugând că, în 2022, SUA au decis, de asemenea, să nu respecte normele OMC legate de Legea privind reglementarea pescuitului.

„Şi am o sugestie”, a spus el, „atunci când atât SUA, cât şi China nu respectă regulile, nu ar trebui să fim singurii din cameră care doar respectă regulile. Acest lucru nu funcţionează. Nu sugerez să încercăm să devenim protecţionişti, aceasta este o lume îngrozitoare, dar măcar să fim corecţi. Cu industria noastră, cu fermierii noştri, cu oamenii noştri”, a adăugat el.