Portugalia sprijină Ucraina în războiul contra Rusiei. Peste 100 de milioane de euro vor fi alocați prin inițiativa cehă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
portugalia ucraina
sursa: profimediaimages.ro/

Ministerul Apărării de la Lisabona a anunţat vineri că Portugalia va contribui cu 109 de milioane de euro la sprijinirea militară a Ucrainei. Ajutorul va fi acordat prin intermediul Cehiei, care a deschis o linie de finanțare specială, prin care furnizează armament Kievului.

Proiectul urmăreşte livrarea rapidă a unei cantităţi maxime de muniţie, în special de calibrul 155 milimetri, produsă în ţări terţe, relatează Reuters.

"Utilizarea acestor muniţii pe câmpul de luptă a ajuns la niveluri extrem de ridicate, de aceea este vital şi urgent pentru Ucraina să obţină muniţii suplimentare pentru a reacţiona la atacurile continue şi de intensitate mai mare ale Rusiei", potrivit unui comunicat al ministerului portughez.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat aliaţii pentru că nu sprijină suficient Kievul, care nu se va mai putea apăra în fața Rusiei din cauza lipsei de armament.