Plecat din spațiul Schengen, reținut în afara lui: un bărbat urmărit pentru infracțiuni economice în Italia a fost prins în România

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
arestare
Inquam Photos / Octav Ganea

Austria nu ne vrea în spațiul Schengen. A spus-o tare și răspicat, prin vocea cancelarului său, Karl Nehammer. Motivul principal ar fi combaterea migrației ilegale. Între timp, un bărbat de 56 de ani, căutat de autorităţile din Italia pentru infracţiuni economice comise în Peninsulă şi pe numele căruia era emis mandat european de arestare, având o condamnare de aproape 23 de ani, a fost depistat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş în municipiul Timişoara.

Bărbatul era căutat de autorităţile judiciare italiene pentru că a falimentat intenționat o societate comercială din Peninsulă. Fugarul avea de executat o condamnare de 22 de ani şi 11 luni de închisoare.

La momentul capturării, individul se afla în municipiul Timișoara. Poliția Română efectuează demersurile necesare declanşării procedurii de predare către autorităţile judiciare italiene.

Nehammer: sistemul Schengen nu funcţionează

Nu există încă un calendar concret pentru admiterea deplină a României în spaţiul Schengen, iar foaia de parcurs spre acest obiectiv va depinde de combaterea migraţiei ilegale, susține cancelarul Austriei, Karl Nehammer, potrivit Agerpres.

„Am vorbit foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a declarat Nehammer.

Biroul Sirene Naţional din Italia a informat despre introducerea în Sistemul de Informaţii Schengen a unei semnalări pe numele bărbatului urmărit, solicitându-se arestarea acestuia, în vederea predării în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare italiene. La câteva zile după declarația lipsită de speranță a cancelarului austriac, infractorul a fost prins pe teritoriul României, fapt ce confirmă funcționalitatea sistemului.