Pistorius avertizează: statele membre NATO trebuie să aloce mai mult de 2% din PIB pentru bugetul de apărare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
boris pistorius germania
sursa: profimediaimages.ro/

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius a susținut în cadrul unei întâlniri oficiale cu partenerii americani necesitatea majorării pragului alocat pentru bugetul comun de apărare.

Boris Pistorius a reiterat necesitatea creșterii plafonului minim plătit din PIB (produs intern brut) de statele membre NATO pentru bugetul de apărare, în cadrul vizitei oficiale din Honolulu, Hawaii. Actualmente, membrii trebuie să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile militare ale alianței.

„În vremuri incerte creșterea cheltuielilor militare este necesară. Amenințarea Rusiei este în creștere și trebuie să luăm măsuri pentru a securiza granițele alianței. Germania și-a îndeplinit datoria față de achitarea celor 2% din PIB pentru apărare, alături de două treimi dintre membrii NATO. Însă, acest plafon minim trebuie depășit și achitat de către toți partenerii dacă vrem o alianță puternică”, a transmis Pistorius în cadrul discursului susținut la Institutul Asia-Pacific pentru Studii de Securitate.

Oficialul german a criticat anterior pasivitatea cu care reacționează anumiți membrii din cadrul alianței trans-atlantice atunci când vine vorba de investițiile comune pe care trebuie să le realizeze în cadrul NATO, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.