Pachetele de redresare pun presiune pe bugetul UE. Membrii au nevoie de noi resurse financiare pentru a face față datoriilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fonduri ue
sursa: gettyimages.com/

Atunci când liderii europeni aprobau pachetele de sprijin post-pandemie, nu își imaginau că rambursarea ar putea deveni o problemă. Mișcările geopolitice din ultimii doi ani au schimbat prioritățile membrilor și au crescut în aceeași măsură datoria colectivă a Uniunii Europene.

Aproximativ 350 de miliarde de euro au fost acordate statelor membre sub formă de granturi prin mecanismul de redresare. Aceste sume ar trebui rambursate începând cu 2028, însă pentru moment vor mai avea de așteptat.

Comisia Europeană a propus Consiliului UE și Parlamentului European un buget stabilit pe următorii șapte ani, de la sfârșitul anului 2025. Dacă acest plan va fi aprobat, va trebui să detalieze modul în care împrumuturile acordate din fondurile de redresare vor fi rambursate.

Totuși, pentru a contrabalansa datoriile generate din cauza planurilor de refacere post-pandemie, Comisia a propus identificarea noilor surse de venit.

„Vor fi necesare noi resurse proprii pentru a menține o finanțare suficientă și durabilă pentru prioritățile noastre comune” a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Astfel, oficialii de la Bruxelles își propun să obțină noi venituri din trei fluxuri:

  1. schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS)
  2. viitorul Mecanism de ajustare a frontierei de carbon (CBAM)
  3. profiturile marilor companii

Potrivit estimărilor, cele trei surse vor genera până la 36 de miliarde/an după 2028, relatează Politico.