Organismul antifraudă din Ungaria vrea puteri sporite pentru a garanta respectarea legislației

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria finante
sursa: gettyimages.com/

Organismul anticorupţie din Ungaria, însărcinat cu lupta împotriva fraudei, a cerut puteri sporite, inclusiv pentru razii, urmăriri penale şi sancţiuni, relatează Reuters.

Autoritatea de Integritate, creată sub presiunea Uniunii Europene la sfârşitul anului 2022 este independentă de guvernul premierului Viktor Orban, însă nu are puteri pentru a expune neregulile din Ungaria, care de ani de zile este în dispută cu UE în legătură cu chestiuni privind statul de drept.

Solicitările, incluse într-un document de patru pagini datat 1 martie, includ dotarea organismului cu puteri de urmărire penală şi sancţiuni severe pentru a asigura respectarea legislaţiei.

"Acest document oferă o descriere la nivel înalt a puterilor esenţiale necesare pentru ca Autoritatea să funcţioneze eficient şi să-şi îndeplinească mandatele legale", a precizat Autoritatea într-un document care a fost înaintat Ministerului Justiţiei din Ungaria şi Comisiei Europene.

Autoritatea de Integritate solicită un mandat legal pentru a efectua percheziţii, examinări sau inspecţii inopinate în incintele entităţilor aflate sub control, precum şi capacitatea de a lua măsuri formale, cum ar fi sigilarea, sechestrarea şi confiscarea.

Organismul vrea să aibă capacitatea de a efectua investigaţii autonome şi de a mandata urmărirea penală în cazurile de corupţie. Instituţia mai spune că personalul său ar trebui să aibă dreptul de a cita, de a lua în custodie sau de a folosi alte măsuri coercitive, se arată în document.

Ca parte a puterilor sporite de investigare, instituţia doreşte, de asemenea, capacitatea de a utiliza instrumente şi mijloace sub acoperire pe propria autoritate şi de a impune amenzi în cazul în care investigaţiile sunt obstrucţionate.

"Autoritatea trebuie să aibă acces la informaţii personale, date cu caracter personal referitoare la chestiuni penale şi date confidenţiale, inclusiv date clasificate", se adaugă în document, prin care se mai solicită accesul electronic şi direct la baze de date precum Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Organismul cere, de asemenea, competenţa de a impune sancţiuni "suficient de severe" pentru a asigura respectarea legislaţiei, cum ar fi emiterea unui avertisment sau a unei amenzi disuasive în cazul respectării inadecvate sau incomplete a recomandării sale.