Ministrul de finanţe german se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu: costurile economice nu sunt justificate

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Christian Lindner
sursa: profimediaimages.ro/

Ministrul de finanţe german Christian Lindner s-a declarat împotriva reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru întărirea armatei naţiunii, Bundeswehr, informează Agerpres.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în Germania în iulie 2011 după 55 de ani, sub ministrul apărării de atunci Karl-Theodor zu Guttenberg. Cu toate acestea, legea încă prevede că serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi poate fi reinstituit în cazuri de tulburări civile şi legate de apărarea naţională.

"Costurile economice ale serviciului militar obligatoriu ar fi foarte mari având în vedere lipsa forţei de muncă într-o societate îmbătrânită. Formarea unor întregi companii care apoi nu sunt convocate este nejustificabilă. Alternativa mai bună la serviciul militar obligatoriu, discutată din nou, este o rezervă întărită. Ar trebui să fie posibil ca cetăţenii să îşi asume cu regularitate un angajament voluntar de a activa în Bundeswehr pentru o perioadă mai lungă de timp, în paralel cu locurile lor de muncă civile", a declarat Lindner.

Ministrul apărării Boris Pistorius examinează în prezent modele de serviciu militar obligatoriu, acordând atenţie asupra practicii din ţările scandinave.