Liderii globali recunosc opoziția din Venezuela drept succesorul legitim al puterii. Maduro nu acceptă înfrângerea
Alegerile prezidenţiale din Venezuela au fost câştigate de liderul opoziţiei, fostul diplomat Edmundo Gonzalez iar victoria sa în fața președintelui Nicolas Maduro a fost recunoscută de Statele Unite, Peru, Argentina, Ecuador, Panama, Uruguay şi Costa Rica.
Oficial, preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro a fost reales duminica trecută, dar au apărut numeroase acuzaţii de fraude extinse la scrutin. Autoritatea electorală de la Caracas nu a publicat încă rezultatele defalcate pe circumscripţii electorale.
Opoziţia venezueleană a acuzat guvernul de falsificarea alegerilor şi a proclamat victoria lui Gonzalez. Grupurile de opoziţie susțin că numărători ale voturilor din peste 80% din circumscripţii arată că acesta a obţinut 67%, iar Maduro doar 30%, relatează Agerpres.
Falsificarea evidentă a rezultatelor alegerilor din Venezuela a generat proteste ample, încă în desfășurare, soldate cu zeci de morți și răniți. Forţele de ordine au reprimat protestele pe care guvernul lui Maduro le-a etichetat ca fiind parte a unei tentative de lovitură de stat operată de SUA.
„De data aceasta nu va exista iertare. Aproximativ 2.000 de persoane au fost reţinute la manifestații pentru delicte și vor primi pedeapsa maximă", le-a spus Maduro susţinătorilor săi, la un miting în capitala Caracas.
Multe guverne străine au refuzat să recunoască realegerea lui Maduro din 2018, când preşedintele de atunci al parlamentului venezuelean, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar al republicii şi a fost recunoscut de SUA, Germania şi alte ţări. El nu a reuşit însă să se impună în Venezuela, în primul rând din cauza faptului că armata l-a susţinut pe Maduro.
Acum, militarii şi-au declarat din nou loialitatea faţă de politicianul socialist care se află la conducere din 2013. Într-o analiză marca DigiEconomic am expus pe larg subiectul evoluției celui mai bogat stat sud-american.