Investițiile străine directe și locurile de muncă, în scădere în Europa
Investițiile străine directe (ISD) europene se confruntă cu primul declin în ultimii trei ani, după pandemie, numărul proiectelor scăzând cu 4% și numărul noilor locuri de muncă cu 7% în 2023.
Franța conduce în clasamentul investițiilor străine, dar valoarea acestora a scăzut cu 5%, Marea Britanie contrazice tendința cu o creștere de 6% și trece pe locul al doilea, iar Germania coboară pe locul trei după un declin abrupt de 12%.
Deși 72% dintre companii plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile în Europa în cursul anului viitor, dar riscurile persistă
Potrivit ediției 2024 a studiului anual EY European Attractiveness Survey, investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019, înainte de apariția pandemiei COVID-19.
Proiectele ISD au scăzut cu 5% (1.194) în Franța și cu 12% în Germania (733). Totuși, Marea Britanie a devansat Germania urcând pe locul al doilea, cu o creștere de 6% a numărului de proiecte (985).
În ciuda speranțelor că investițiile străine directe în Europa își vor reveni după pandemie, creșterea economică lentă, inflația galopantă, creșterea accentuată a prețurilor la energie și un mediu geopolitic febril au provocat prima scădere a investițiilor străine directe în Europa de după 2020.
Pe parcursul anului 2023, companiile din întreaga lume au anunțat 5.694 de proiecte greenfield și de extindere în 44 de țări europene, față de 5.962 în 2022. Investițiile sunt acum cu 14% mai mici decât vârful din 2017, iar numărul total de locuri de muncă create în Europa ca urmare a ISD a scăzut cu 7% față de anul anterior, ajungând la 319.923.
Companiile participante la studiu au menționat că principalele riscuri care influențează deciziile de investiții sunt:
-
creșterea poverii normative,
-
volatilitatea prețurilor la energie,
-
instabilitatea politică.
Europa a fost un pionier al noilor inițiative de reglementare a inteligenței artificiale (AI), a sustenabilității și a protecției datelor, iar investitorii sunt îngrijorați că acestea ar putea frâna dezvoltarea activității comerciale. Actuala criză energetică, incertitudinea din perioada premergătoare alegerilor europene și creșterea tensiunilor sociale și a radicalismului politic îi preocupă, de asemenea, pe investitori.
Franța stagnează, Marea Britanie își revine, Germania în declin
Deși investițiile străine directe în Franța au scăzut cu 5%, numărul de locuri de muncă create în Franța prin aceste investiții s-a majorat cu 4%.
În Marea Britanie, investitorii au perceput anul trecut o oarecare revenire la stabilitate pe piețele britanice, furnizorii străini de software și IT fiind deosebit de loiali Londrei, care a depășit Parisul și a preluat prima poziție în topul regiunilor de investiții europene.
Investițiile străine directe în Germania au scăzut cu 12% în 2023, continuând un declin constant început odată cu debutul pandemiei de COVID-19. Investitorii industriali au fost descurajați de mediul recesionist, de prețurile ridicate la energie și de preocupările legate de securitatea aprovizionării cu energie. Birocrația complexă și costurile ridicate cu forța de muncă continuă, de asemenea, să limiteze capacitatea Germaniei de a atrage mai multe companii străine.
Creșteri în anumite state, scădere în România
Mai multe țări din Europa de Sud și de Est au beneficiat în mod semnificativ de pe urma reorganizării lanțurilor de aprovizionare și a readucerii activităților de producție pe piețele de origine de către companii. Numărul de proiecte de producție a scăzut ușor în întreaga Europă, dar s-au înregistrat creșteri în Spania, Turcia, Polonia, Italia, Serbia, Republica Cehă și Ungaria.
Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să afecteze investițiile pe piețele care se învecinează cu oricare dintre aceste țări, printre care România (-13%), Finlanda (-32%) și țările baltice precum Letonia (-31%) și Lituania (-40%).
Scad investițiile în IT, cele în turism și cultură cresc cu 130%
Numărul proiectelor de investiții străine directe în domeniul software, al serviciilor IT, pe de o parte, și al serviciilor profesionale și pentru întreprinderi, în mod tradițional cele mai mari sectoare de investiții din Europa, a scăzut cu 19% și, respectiv, 27%. Ambele suferă de pe urma efectelor restrângerii cheltuielilor din partea clienților lor și a unei reduceri generale a externalizării.
În schimb, investițiile în turism și cultură au crescut cu 130% în 2023. Acest sector continuă să se redreseze, deoarece consumatorii revin la nivelul de cheltuieli cu petrecerea timpului liber și călătorii, eliberați de restricțiile provocate de pandemie.
Optimism ponderat
În pofida unui tablou general sumbru, există motive de optimism, întrucât 72% dintre companiile intervievate au indicat că plănuiesc să își stabilească sau să își extindă operațiunile în Europa în următorul an, în creștere de la 67% în 2022, semn că Europa încă mai contează în planurile de afaceri actuale și viitoare.
Investitorii sunt optimiști în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale Europei, deoarece se așteaptă ca situația economică să se îmbunătățească treptat. În plus, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice, stabilitatea relativă a marilor economii europene reprezintă un avantaj considerabil.