Investigația Chinei referitoare la importurile de lactate din UE supără Bruxelles-ul. Oficialii europeni contestă măsurile chineze

Alexandru Gologan Data publicării:
ue china relatii
sursa: profimediaimages.ro/

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a iniţiat o acţiune în instanţă, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), împotriva lansării de către China a unei investigaţii anti-subvenţii pentru anumite produse lactate importate din spațiul comunitar.

CE şi-a exprimat încrederea că aceste programe de subvenţii sunt pe deplin în linie cu reglementările internaţionale şi nu provoacă pagube industriei lactatelor din China.

„Este pentru prima dată când UE a decis să conteste o investigaţie în stadiu iniţial. Acţiunea UE a fost determinată de un model repetat, prin care China iniţiază măsuri de apărare comercială, pe baza unor acuzaţii îndoielnice şi a unor probe insuficiente, într-o perioadă scurt de timp. Prin iniţierea contestaţiei, Comisia Europeană îşi respectă angajamentele de a apăra cu fermitate interesele industriei lactatelor din blocul comunitar şi a Politicii Agricole Comune (PAC), contra procedurilor abuzive", se arată într-un comunicat emis de CE.

Pe 21 august, China a anunţat lansarea unei investigaţii anti-subvenţii la anumite produse lactate importate din blocul comunitar. Ancheta vizează laptele lichid şi smântâna cu un conţinut de grăsime mai mare de 10% şi diverse tipuri de brânzeturi din UE. Sunt vizate subvenţiile conform PAC şi anumite programe regionale şi naţionale.

Consultările solicitate luni de UE reprezintă primul pas în procedurile de soluţionare a litigiilor prevăzute de OMC. Dacă nu se va ajunge la o soluţie satisfăcătoare, UE ar putea solicita o comisie înfiinţată de OMC pentru a decide asupra acestei investigaţii..