India restricționează importul de laptopuri. Motivul pentru care oficialii de la New Delhi au luat această decizie

Alexandru Gologan Data publicării:
laptop indian
sursa: profimediaimages.ro/

India va limita importurile de laptopuri, tablete şi computere personale, din ianuarie 2025, cu scopul de a stimula producția locală.

Dacă autoritățile indiene vor implementa acest plan, ar putea pune în pericol o industrie cu o valoare cuprinsă între opt şi zece miliarde de dolari, prin schimbarea dinamicii pieței, relatează Reuters. Un plan similar a fost abandonat anul trecut, din cauza criticilor primite de la marile companii din Statele Unite.

Însă oficialii de la New Delhi susțin că au dat industriei suficient timp pentru a se adapta. Guvernul indian va începe de săptămâna viitoare consultările cu toate părţile implicate. Conform sistemului actual, importatorii de laptopuri sunt liberi să importe cât de multe diapozitive vor, după un proces automat de înregistrare online.

Ministerul Tehnologiei Informaţiei de la New Delhi lucrează la un nou sistem de autorizare a importurilor, conform căruia companiile vor trebui să obţină aprobări prealabile pentru importurile lor.

Industria IT din India este o afacere de miliarde de dolari

Industria de hardware IT din India este dominată de companii precum HP, Dell, Apple, Lenovo şi Samsung, iar aproximativ două treimi din cererea Indiei este acoperită prin importuri, din care o parte importantă vin din China. Se estimează că piaţa de hardware IT din India se ridică la aproape 20 de miliarde de dolari, din care cinci miliarde de dolari este producţia locală.

Guvernul de la New Delhi analizează posibilitatea de a introduce standarde minime de calitate conform regimului obligatoriu de înregistrare pentru laptopuri, tablete şi computere personale, ca o modalitate pentru a elimina dispozitivele de slabă calitate.

Restricţionarea importurilor ar fi o veste bună pentru producătorii care lucrează pe bază de contract, cum este Dixon Technologies, care au acorduri cu mari firme precum HP şi produc laptopuri şi computere în India. Obiectivul celor de la Dixon este acela de a răspunde la 15% din cererea totală din India.