Guvernul Ungariei extinde până la sfârșitul anului plafonarea dobânzilor pentru cetățenii care au accesat credite ipotecare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria finante
sursa: gettyimages.com/

Guvernul Ungariei va extinde până la finalul anului plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare, a anunţat joi Executivul de la Budapesta.

Începând de la 1 ianuarie 2022, guvernul ungar a îngheţat dobânzile la creditele ipotecare pentru a proteja consumatorii afectaţi de inflaţia ridicată. În ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei în Ungaria se situa la 25%, cel mai ridicat nivel din UE, apoi s-a redus treptat, ajungând la 4% în mai 2024.

"Fără această plafonare, cetățenii s-ar putea confrunta cu o creştere bruscă a dobânzilor", se arată în comunicatul emis de Guvernul Ungariei.

Anterior, Banca Naţională a Ungariei (NBH) dorea să renunţe la plafonarea dobânzilor, pentru că doar un mic grup de cetățeni ar fi afectați de creșterea rambursării ratelor. După cum a explicat ministrul Economiei, Marton Nagy, abandonarea plafonării dobânzilor va avea repercursiuni negative asupra redresării consumului.