Guvernul italian vrea să obțină mărcile sistate din portofoliul Stellantis pentru a le oferi producătorilor auto chinezi

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fabrica Innocenti
Fabrica Innocenti în Italia anilor ’70. sursa: profimediaimages.ro/

Guvernul italian ar vrea să obțină prin decret, o parte din fostele mărci de automobile deţinute de grupul Stellantis, pe care să le ofere companiilor chineze, în ideea de a le încuraja să îşi construiască fabrici în Italia, precizează publicaţia Il Sole 24 Ore.

Guvernul de la Roma vrea să extindă industria auto locală prin atragerea unui constructor chinez în Italia. Ca să-și atingă scopul, vrea să ofere mărcile sistate din portofoliul Stellantis constructorilor auto din China. Stellantis este al patrulea producător auto mondial și a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler. Astfel, această alianță cuprinde mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.

Planul ar viza mărcile Innocenti şi Autobianchi, ambele oprite în anii 1990. Constructorul Innocenti era faimos în anii 1960 şi 1970 pentru producţia versiunii italiene a modelului britanic Mini, după care a fost preluat de grupul Fiat, care acum face parte din Stellantis. La rândul său, Autobianchi, fostă divizie a Fiat.

Preluarea de către Guvernul de la Roma a acestor mărci ar fi posibil în conformitate cu o lege adoptată în luna decembrie, care în prezent este analizată de Curtea de Conturi, şi care vizează acele mărci care nu au mai fost utilizate timp de cel puţin cinci ani. Odată ce au ajuns sub controlul Guvernului, mărcile respective pot fi oferite "companiilor, inclusiv celor străine, care intenţionează să investească în Italia sau să mute în Italia activităţi de producţie amplasate în străinătate", se precizează în legea respectivă.