Fondurile de pensii private au depășit pragul de 30 de miliarde de euro. Ce a determinat creșterea activelor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
pensie lei romania card
sursa: shutterstock.com/

Sistemul de pensii private din România a demonstrat o rezilienţă remarcabilă şi a atins borne importante în acest an, activele fondurilor de pensii private depăşind pragul de 30 de miliarde de euro, cu o pondere de peste 9% în PIB, iar numărul participanţilor a trecut de 9 milioane de persoane, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit Agerpres, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii din România - pensiile administrate privat şi pensiile facultative - a ajuns la 153,96 miliarde de lei (aproape 31 de miliarde de euro) la finalul lunii august 2024, în creştere cu 29,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 17% comparativ cu finalul anului 2023, atingând astfel un nou maxim istoric.

Ponderea activelor fondurilor de pensii private în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut până la 9,2%, ceea ce relevă rolul vital al acestora pe pieţele financiare locale, fiind o sursă importantă de economisire pe termen lung.

„Judecând după evoluţia din ultima perioadă, putem spune că sistemul de pensii private din România se află în cel mai bun moment de la lansarea acestuia în anul 2008. Apreciez că, în acest ritm, activele sistemului vor depăşi 10% din PIB, pe termen scurt, şi vor marca o dublare comparativ cu finalul anului 2023, pe termen mediu", a declarat Daniel Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi coordonator al sectorului de pensii private.

Creşterea activelor totale ale fondurilor de pensii private dincolo de borna de 30 de miliarde de euro a fost determinată, pe de-o parte, de optimizarea activităţii investiţionale şi, pe de altă parte, de majorarea cotei de contribuţie de la 3,75% la 4,75% din venitul brut pentru Pilonul II (pensiile administrate privat), aplicabilă de la începutul acestui an.

De asemenea, performanţa acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, cu un randament de aproape 37% în ultimul an, a constituit un factor-cheie în evoluţia sistemului de pensii private. Conform Raportului Pension Markets in Focus 2023, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), fondurile de pensii private din România au înregistrat o creştere semnificativă a valorii activelor, ţara noastră ocupând locul 7 în rândul celor 71 de state analizate.