FMI solicită Chinei reforma sistemului economic. Premierul Li Qiang bagatelizează propunerea oficialilor
Premierul chinez Li Qiang consideră nefondate îngrijorările Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la modul în care funcționează sistemul economic al țării sale. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a cerut Guvernului din China să adopte o serie de reforme pro-piaţă.
Forumul pentru dezvoltare organizat de China a scos în prim-plan contrele pe tema economiei dintre directorul FMI, Kristalina Georgieva și primul ministru chinez, Li Qiang.
"Cu un pachet cuprinzător de reforme pro-piaţă, creşterea economiei chineze ar putea fi considerabil mai rapidă și mai mare decât în scenariul actual. Această creştere suplimentară s-ar putea ridica la 20% din expansiunea economiei reale în următorii 15 ani și ar genera 3.5 trilioane de dolari, în condițiile în care acesteste schimbări se produc", a declarat Kristalina Georgieva.
Oficialul FMI a subliniat că sunt necesare măsuri pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii sectorului imobiliar, reducerea riscurilor legate de datorii şi o concentrare mai mare pe consumul intern dacă autoritățile chineze vor să își îndeplinească țintele ambițioase, așa cum ș-au propus.
Deşi premierul Li Qiang a recunoscut că mulţi sunt îngrijoraţi de riscurile din sectorul imobiliar chinez şi de nivelul datoriei publice, aceste probleme au fost atenuate în contextul măsurilor asumate de guvern, relatează Bloomberg.
"Unele dificultăţi şi probleme nu sunt atât de serioase cum cred oamenii. Măsurile luate pentru limitarea riscurilor în aceste zone arată evoluţii pozitive", a declarat premierul Li Qiang.
A doua economie a lumii a înregistrat un start solid în 2024 după ce avansul exporturilor, al producţiei industriale şi al investiţiilor a depășit aşteptările previzionate de experți. Datorită acestor evoluţii, guvernul chinez nu a mai adoptat măsuri de stimulare pe termen scurt.