FMI: Redresarea economică a Ucrainei depinde de ajutorul aliaților
Directorul FMI, Kristalina Georgieva îndeamnă SUA și UE să încheie acorduri care ar putea debloca zeci de miliarde de dolari în finanțare pentru redresarea economică a Ucrainei.
Directorul FMI, Kristalina Georgieva a cerut aliaților Ucrainei să deblocheze rapid zeci de miliarde de dolari pentru țara afectată de război. Oficialul avertizează că întârzierile în furnizarea de fonduri suplimentare va pune în pericol redresarea economică a Kievului.
„Kievul poate gestiona un posibil deficit de finanțare pe termen scurt, dar doar pe câteva luni. Autoritățile ucrainene au revitalizat economia, au îmblânzit inflația și au întărit baza de impozitare a statului”, a declarat Georgieva.
Întârzierile ar putea obliga Kievul să revină la politici destabilizatoare, cum ar fi tipărirea banilor, așa cum a făcut-o la câteva luni după invazia Rusiei.
„Ceea ce este important este să nu prelungim această perioadă, pentru că atunci s-ar exercita mai multă presiune asupra Ucrainei pentru a se ajusta, într-un moment în care țara se îndreaptă către perspective mai bune pentru economie”, a punctat Georgieva.
Eșecul SUA și UE de a asigura sprijin financiar suplimentar pe termen lung pentru Kiev vine după ce contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei nu a reușit să elibereze suficient teritoriu și pe măsură ce Moscova intensifică atacurile aeriene asupra infrastructurii.
Ucraina așteaptă sprijinul aliaților
În lunile care au urmat invaziei rusești din februarie 2022, Ucraina a fost forțată să-și consume rezervele valutare, în timp ce banca centrală a achiziționat obligațiuni guvernamentale pentru a acoperi un deficit de finanțare. Economia s-a redus cu aproape o treime.
Poziția bugetară a Ucrainei s-a consolidat de atunci prin plata de zeci de miliarde de dolari către aliați în finanțare. În martie, FMI a aprobat un acord de sprijin pe 48 de luni pentru Ucraina, oferind acces la aproximativ 15,6 miliarde de dolari în finanțare.
„Au luat măsuri dure pentru a menține stabilitatea macroeconomică și financiară. FMI și-a făcut partea, ne-am angajat profund în Ucraina. Avem nevoie ca partenerii Ucrainei să își facă partea lor, atât SUA, cât și Europa”, conchide directorul FMI.
Ucraina are nevoie de sprijin bugetar de 41 de miliarde de dolari din partea aliaților săi anul viitor, potrivit unui buget adoptat luna trecută. Ucrainenii mizează pe 18 miliarde dolari din UE, 8,5 miliarde dolari din SUA, 5,4 miliarde dolari de la FMI, 1,5 miliarde dolari de la alte bănci de dezvoltare și 1 miliard dolari din Marea Britanie, relatează Financial Times.