Fermierii francezi protestează contra acordului de liber schimb UE-Mercosur

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
protest franta fermieri
sursa: profimediaimages.ro/

Sindicatele agricole din Franţa susțin mobilizarea fermierilor la nivel naţional, într-un protest de amploare, care vizează denunțarea acordului de liber schimb, dorit de oficialii europeni, între UE și Mercosur.

Dacă precedenta mişcare de protest a fermierilor francezi a condus la blocarea Franței, după ce în luna ianuarie majoritatea autostrăzilor au fost scena manifestațiilor, acum sindicatele vor doar să transmită un semnal de avertizare decidenților politici. 

„Obiectivul nostru nu este acela de a provoca neplăceri francezilor şi nici de a-i bloca, cu atât mai puţin de a-i înfometa, cum am putut auzi de la alte sindicate ale fermierilor. Vrem să le transmitem un mesaj clar: situația cu care se confruntă astăzi agricultura este urgentă, dramatică în anumite instanțe", a declarat preşedintele FNSEA (Federaţia naţională a sindicatelor exploatanţilor agricoli) Arnaud Rousseau, făcând aluzie la anumite sugestii făcute de unele sindicate, care doresc încercuirea și înfometarea unor mari metropole, precum Parisul.

De ce sunt nemulțumiți fermierii

Dacă taxele pe motorina utilizată de fermieri a fost unul din motivele mobilizării de anul trecut, de data aceasta motivul este finalizarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay).

Spre nemulţumirea clasei politice şi a actorilor din sectorul agricol francez, UE pare hotărâtă să semneze, până la finele anului, acest acord, care va permite în special ţărilor latino-americane să livreze mai multă carne de vită, pui sau zahăr fără drepturi vamale în Europa.

Președintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări fermierilor că se opune amendamentelor tratatului.

„Franţa nu va semna, în forma actuală tratatul de liber schimb”, a declarat Macron

Mai multe ţări europene, printre care se numără Spania şi Germania, vor ca acordul să fie încheiat, pentru că el va favoriza exporturile de automobile, echipamente sau produse farmaceutice din Uniunea Europeană, relatează France Bleu.

Însă fermierii francezi se tem de concurenţa neloială a produselor care nu vor fi supuse normelor de mediu sau sanitare stricte care sunt în vigoare în Europa. Acesta este motivul pentru care sindicatele au ales să lanseze un nou val de proteste în zilele de luni şi marţi, când are loc summitul G20 din Brazilia.