Exportăm gaze în Republica Moldova. Rezervele României sunt pline

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
conducta gaze
Foto: Profimedia

România exportă azi 0,3 milioane de metri cubi în Republica Moldova prin gazoductul Iași – Ungheni, o premieră a ultimelor luni, pentru că își permite, având în vedere cantitățile suficiente de gaze aflate la dispoziție.

Este cald, consumul intern mic, sunt suficiente gaze în depozite, prețul gazului este în continuă scădere, așa că putem vinde gaz în Moldova. Cantitatea nu este foarte mare, potrivit datelor Transgaz.

Vecinii consumă, în general, pe durata unui an, circa 1,1 miliarde metri cubi, principalul furnizor fiind compania rusească Gazprom. Totuși, de anul trecut, Republica a început să-și diversifice sursele de aprovizionare, luând fie din România, fie din Turcia via Bulgaria.

Există posibilitatea ca gazele din Turcia  tot de origine rusească, dat fiind că e un nod de conducte de gaze din Azerbaijan și Rusia, care dă în conducte care ajung în Europa sudică și estică.

Rețeaua de conducte din Moldova este operată, de anul trecut, de compania românească Transgaz. Cel mai mare furnizor intern este Moldovagaz, deținută majoritar de Gazprom.

Revenind la exportul în Moldova, mai trebuie adăugat că, azi, totalul surselor de gaze din România este de 31,9 milioane metri cubi, din care 28,5 milioane metri cubi reprezintă producție curentă și extracție din depozite, iar 3,4 milioane metri cubi reprezintă importuri via Bulgaria.

Având în vedere consumul redus, noi stocăm 1 milion de metri cubi, deși suntem practic încă în cadrul ciclului de extracție, care se încheie la 31 martie.
Problema sectorului de gaze românesc, în acest moment, nu mai este prețul gazului, ci cu cererea efectivă. În România, cererea din partea sectorului industrial este la niveluri istoric reduse, același lucru fiind valabil și pentru Europa.

Pentru viitor, sunt prognozate creșteri de consum, din spusele directorului Transgaz, Ion Sterian, dar care vor veni din noile termocentrale ce vor fi construite, la Elcen, la Iernut, la Mintia. Pe termen scurt însă, nimic care să justifice o creștere semnificativă de consum.