Economia Europei pierde teren în lume din cauza suprareglementării și a birocrației

Dragoș Comache Data publicării: Data actualizării:
EU
Foto: Profimedia

Europa pierde teren în fața Statelor Unite. Economia europeană merge cu frâna de mână trasă, în vreme ce prima economie a lumii crește susținut, depășind toate așteptările.

Diferența dintre economia Uniunii Europene și cea a Statelor Unite este evidentă. Uniunea Europeană a scăpat la limită de recesiune. Blocul comunitar și zona euro au stagnat în ultimul trimestru din 2023, asta după ce în trimestrul al treilea PIB-ul lor a scăzut cu 0,1%. Pe întregul an, primele estimări ale Eurostat arată că atât economia UE cât și cea a zonei euro au crescut cu 0,5%.

Pe de altă parte, economia americană a dat dovadă de o rezistență remarcabilă. PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 3,3% în ultimele trei luni din 2023, după ce în precedentul trimestru avansul a fost de 4,9%. Avansul pentru întregul an a fost de 2,5%, arată primele date publicate de autoritățile americane. Asta în condițiile în care în urmă cu un an economiștii dădeau ca sigură intrarea în recesiune și nu se așteptau la o creștere anuală mai mare de 0,2%.

Dar decalajul dintre cele două puteri occidentale nu este un lucru nou, dar acesta s-a accentuat în ultimul timp.

În 1999, anul introducerii monedei euro, economia SUA era cu 11% mai mare decât cea a zonei euro în termeni de paritate a puterii de cumpărare. După trei crize succesive prin care au trecut statele care folosesc moneda euro – criza financiară din 2008, criza datoriilor suverane și pandemia de COVID-19 – acest decalaj s-a mărit la 30%, arată un studiu al Allianz Research.

În termeni nominali, diferența este și mai mare. În timp ce PIB-ul zonei euro a rămas la aproximativ 15.000 miliarde de dolari în ultimii 15 ani, cel al Statelor Unite a crescut cu 80% și a ajuns la aproape 28.000 de miliarde de dolari.

Statele Unite au un avans și în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. În 2007, americanul mediu beneficia de un venit real cu 27% mai mare, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, comparativ cu europenii. Diferența a crescut de atunci și a ajuns în 2022 la 35%.

Care sunt avantajele Statelor Unite?

Avansul economiei americane s-a bazat pe atuurile de care se bucură SUA.

Guvernul american beneficiază de costuri de finanțare scăzute datorită atractivității pieței sale mari și lichide a datoriilor suverane. Având acces la o astfel de piață, guvernul de la Washington poate ieși din crize și poate preveni orice efecte negative, în vreme ce țările din zona euro au un spațiu fiscal mult mai mic.

De asemenea, prețul energiei este mult mai mic în SUA datorită abundenței resurselor de gaze naturale, utile mai ales în actualul context de incertitudine energetică și geopolitică.

Totodată, deși depind de furnizori străini pentru anumite materii prime esențiale, Statele Unite au resurse abundente de cărbune, cupru, plumb, fier, bauxită și uraniu, toate esențiale în tranziția pentru reindustrializare.

SUA beneficiază și de faptul că găzduiesc cele mai mari companii tehnologice din lume și de un univers de startup-uri, care se bucură de un acces mai bun la finanțare atât în stadiu incipent cât și mai târziu, pe măsură ce se dezvoltă. În plus, Statele Unite devansează majoritatea statelor europene în ceea ce privește cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare și cererile de brevete, ceea ce-i oferă un avantaj competitiv.

Nu în ultimul rând, SUA au o demografie mai favorabilă. Statele Unite au o populație mult mai tânără decât cea a blocului comunitar, iar creșterea populației în vârstă de muncă explică o mare parte din performanța economiei americane. Experții Allianz estimează că aceasta a contribuit cu 0,6 puncte procentuale pe an între 2008 și 2023.

Care sunt problemele Europei?

Uniunea Europeană este lider la reglementare. După cum remarcă și The Wall Street Journal, niciodată până acum zicala „America inovează, China copiază, Europa reglementează" nu a surprins atât de bine avantajul comparativ al fiecărei regiuni.

Regulile care acoperă totul, de la confidențialitatea datelor și comerțul electronic la fuziuni și emisii de carbon împiedică inovarea și îngreunează afacerile.

În plus, e deosebit de dificil să obții credite în Uniunea Europeană, ceea ce împiedică în special dezvoltarea startup-urilor, dar companiile trebuie să navigheze prin legile și regulile fiscale ale fiecărei țări în parte.

În același timp, programele europene de sprijinire a dezvoltării economice sunt prea complicate și fragmentate, ceea ce a făcut ca firmele să nu facă investiții în fabrici, spre deosebire de Statele Unite.

De asemenea, politica și interesele naționale stau în calea unei uniuni a piețelor de capital, care ar reduce dependența de finanțarea bancară și ar îmbunătăți alocarea capitalului. Iar toate acestea ar duce la o creștere economică mai mare.

Care sunt avantajele Europei?

Uniunea Europeană a preluat conducerea în tranziția verde. Economiile din zona euro au emisii totale de dioxid de carbonși pe cap de locuitor semnificativ mai mici decât cele ale SUA. De asemenea, UE este lider în comerțul cu bunuri și tehnologii verzi, care sunt concepute pentru a minimiza impactul asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viață.

Întrucât UE urmărește să accelereze transformarea ecologică și să ajungă la emisii nete zero până în 2050, se așteaptă ca economia verde să stimuleze crearea de locuri de muncă în următorii ani și să absoarbă o parte din forța de muncă care ar putea fi dislocată de dezindustrializarea sectoarelor aflate în declin.

Ce e de făcut?

Pentru a restabili avantajul competitiv în fața Statelor Unite, autoritățile europene trebuie să înlăture cât mai rapid obstacolele din calea creșterii productivității, arată economiștii Allianz. Reducerea birocrației și a suprareglementării, reluarea discuțiilor pentru realizarea unei uniuni a piețelor de capital și rezolvarea problemelor care împiedică absorbția rapidă a fondurilor europene ar trebui să se afle pe lista priorităților următorului Parlament European. De asemenea, autoritățile de la Bruxelles ar trebui să promoveze politici industriale pentru a atenua cursa subvențiilor din rândul țărilor Uniunii Europene.