Economia chineză stagnează. Criza sectorului imobiliar limitează dezvoltarea afacerilor statului

Alexandru Gologan Data publicării:
economia chineza china
sursa: gettyimages.com/

Cea de-a doua economie a lumii, China, a raportat o încetinire a ritmului de creștere pe fondul crizei din sectorul imobiliar. Datele din trimestrul doi al anului curent relevă faptul că este cel mai redus nivel din ultimele luni.

Datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS) arată că PIB-ul Chinei a regresat în trimestrul II al anului curent, față de trimestrul I: de la un avans de 5,3% la 4,7%. Aceste date relevă faptul că autoritățile de la Beijing se confruntă cu cel mai lent ritm de creştere din ultimele luni.

"Per ansamblu, datele dezamăgitoare privind PIB-ul arată că drumul spre atingerea ţintei de creştere de 5% rămâne dificil. Un efect negativ asupra avuţiei de pe urma scăderii preţurilor proprietăţilor imobiliare şi al acţiunilor companiilor listate, alături de creşterea redusă a salariilor, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor, afectează semnificativ consumul", a explicat pentru Reuters, un analist familiarizat cu problema.

Obiectivul anual al oficialilor chinezi este creșterea economiei până la pragul de 5%, însă această ţintă ambiţioasă necesită noi măsuri de stimulare, apreciază experții.