Economia chineză atinge cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii. Perspectivele de redresare sunt în declin

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
China yuan
sursa: profimediaimages.ro/

Activitatea de producție în China s-a contractat în luna mai, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri. Perspectivele de redresare ale țării sunt în declin și reflectă starea fragilă a economiei.

Activitatea de producție din China a scăzut în luna mai, potrivit indicelui de administrare a achizițiilor (PMI), care s-a situat la 49,5 puncte. O valoare înregistrată peste 50 indică expansiunea activității de producție, iar sub aceasta, o contracție. Este pentru prima dată din luna februarie când indicele devine negativ. Anterior, PMI s-a menținut sub nivelul de referință timp de cinci luni consecutiv.

Performanța contravine previziunilor analiștilor, care anticipau accelerarea activității de producție în cea de-a doua putere a lumii. Redresarea post-Covid a fost de scurtă durată și lipsită de efect, deoarece criza imobiliară a lovit din plin economia chineză. Șocurile interne au accentuat și mai mult incertitudinile pe măsură ce șomajul a crescut în rândul tinerilor, relatează La Tribune.

Animozitățile comerciale dintre China și rivali contribuie la degradarea economiei

Tensiunile geopolitice cu Statele Unite și dorința anumitor țări occidentale de a-și reduce dependența față de China exercită o presiune suplimentară asupra lanțurilor de producție din țara asiatică.

„China nu poate depinde doar de exporturi pentru a-și conduce economia”, subliniază analistul Zhiwei Zhang.

Anul trecut, Beijingul a raportat una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimii treizeci de ani: 5,2%. Previziunile nu sunt optimiste: 5% în 2024 și 4,5% anul viitor. Dacă autoritățile chineze nu vor lua măsuri concrete pentru a-și rezolva diferențele cu rivalii, atunci regresul economiei se va perpetua, pe măsură ce problemele interne afectează deja puterea de cumpărare a țării.