Doctorii din Marea Britanie vorbesc pe WhatsApp despre pacienți. „Spitalele ar trebui să verifice”, spune un organism de supraveghere

Redacția Digi Economic Data publicării:
servicii medicale
sursa: gettyimages.com/

Spitalele din Marea Britanie ar trebui să desfășoare verificări regulate și aleatorii ale telefoanelor medicilor și asistentelor pentru a se asigura că folosesc WhatsApp în mod sigur în discuțiile despre îngrijirea pacienților, a declarat șeful Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor.

John Edwards, Comisar pentru Informații, a declarat pentru Financial Times că utilizarea aplicației de mesagerie poate fi „extrem de problematică” pentru personalul din sectorul medical și pacienți dacă nu este folosită „corespunzător”.  

Medicii și asistentele folosesc frecvent WhatsApp pe telefoanele personale pentru a partaja informații confidențiale despre pacienți, rezultate ale analizelor și documente medicale, ceea ce a dus la avertismente din partea experților privind un adevărat „vest sălbatic” al gestionării datelor.

„Trebuie să recunoaștem că [utilizarea WhatsApp] este o realitate”, a declarat Edwards într-un interviu, dar „trebuie să se întâmple deschis și într-un mod care să respecte politicile și procedurile”.  

Citând un proverb rusesc, „ai încredere, dar verifică”, Edwards a adăugat: „Sunt un mare susținător al auditului, în special al auditului aleatoriu. Așadar, din când în când, mergi și îi spui cuiva: 'Trebuie să mă uit la WhatsApp-ul tău, să verific setările'. Asta le va aminti oamenilor.”  

După ani de incertitudine privind utilizarea WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din Marea Britanie, autoritățile au publicat în 2020 un ghid oficial pentru personalul din domeniul medical. Acesta permite utilizarea mesageriei mobile pentru a discuta despre pacienți, dar avertizează că personalul „trebuie să ia măsuri suficiente pentru a proteja confidențialitatea lor”.  

Ghidul precizează că orice decizie clinică luată printr-o aplicație de mesagerie trebuie adăugată în dosarul medical oficial al pacientului „cât mai curând posibil” și că personalul ar trebui să „șteargă mesajele inițiale din aplicație”.  

Angajaților din domeniul sănătății li se recomandă, de asemenea, să deconecteze aplicația de la galeria foto a telefonului și să dezactiveze notificările mesajelor atunci când ecranul este blocat. Aceștia au declarat că WhatsApp reprezintă o soluție eficientă pentru sistemele oficiale, care sunt adesea fragmentate, făcând dificilă accesarea rapidă a informațiilor. Totuși, au recunoscut că nu tot personalul respectă mereu ghidul și că există puțină supraveghere.  

Întrebat dacă managementul spitalelor ar trebui să verifice telefoanele personalului, respectiv dacă acestea sunt folosite pentru a partaja datele pacienților, Edwards a spus: „Sunt sigur că pot spune: 'Trebuie să verific datele NHS (Serviciul Național de Sănătate n.r.) de pe sistemul tău și trebuie să mi le arăți.'”  

Utilizarea corectă a criptării end-to-end a WhatsApp poate „fi mai sigură decât multe sisteme oficiale sau aprobate” pentru partajarea datelor, a subliniat Edwards, deoarece aceasta permite doar expeditorului și destinatarului să acceseze mesajele. „Două lucruri pot fi adevărate în același timp”, a adăugat el. „Aceste tehnologii pot fi utilizate în siguranță, dar pot crea și riscuri semnificative.”  

NHS England a declarat anterior că fiecare unitate trebuie să își asume responsabilitatea pentru politicile privind utilizarea aplicațiilor mobile și că trebuie să adopte „măsuri suficiente” pentru a proteja confidențialitatea.