Deținuții pot lucra pe viitoarele șantiere de autostrăzi și drumuri expres. Ce primesc în schimb

G.C. Data publicării:
autostrada
sursa: shutterstock.com/

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunță un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a oferi posibilitatea deținuților în regim semi-deschis să lucreze pe viitoarele șantiere de autostrăzi și drumuri expres. Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți.

Activitatea va fi voluntară, astfel încât parteneriatul vizează exclusiv deținuții care își doresc să lucreze pe șantiere. Potrivit directorului general al CNIR, în schimbul muncii lor, deținuții „vor primi zile de libertate, li se scade din pedeapsă și vor primi și bani”. După eliberare, aceștia pot continua activitatea, reintegrați și calificați, ca angajați ai constructorilor. 

,,A fost o discuție cu Administrația Penitenciarelor pentru a include deținuți în proiectele de drumuri. Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț a fost primul proiect în care am inclus această posibilitate, urmând ca antreprenorul care își asumă să folosească forța de muncă a celor din penitenciare să primească și un punctaj. Știam că au mai fost șantiere unde s-au folosit deținuți, unul dintre acestea fiind modernizarea DN 29 D Botoșani-Ștefănești, și așa ajutăm la reintegrarea în societate a acestora. De asemenea, știm că este și un deficit de forță de muncă pe șantiere. Însă, nu peste tot este posibil să ne asigure forța de muncă Administrația Penitenciarelor, dar pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț este primul proiect de la care am primit răspuns pozitiv din partea Administrației Penitenciarelor. Am prevăzut în documentație, iar dacă Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP va valida, acesta va fi primul contract. Personalul de la Administrația Penitenciarelor va răspunde de transportul pe șantier și pază. 

Vor primi zile de libertate, li se scade din pedeapsă și vor primi și bani. Nu-i obligă nimeni, vor veni doar cei care vor, iar după eliberare pot fi angajați de constructori dacă fac treabă. Este vorba doar de deținuții în regim semi-deschis”, a explicat Directorul General CNIR, Gabriel Budescu.

Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț

La licitația pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, CNIR a inclus în criteriile de atribuire punctaj de 6 % pentru creșterea incluziunii sociale. A fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar de 3 % pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1.800 de locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor. De asemenea, alte trei procente (din totalul de 6 % pentru creșterea incluziunii sociale) vor fi acordate antreprenorului care încadrează și califică la locul de muncă persoane private de libertate.

Contractul de peste 6 miliarde lei pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău -Piatra Neamț a fost publicat luni, 23 decembrie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, urmând să fie vizibil și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Termenul pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025.