De ce are România cea mai mare inflație din UE - profesor ASE
România are cea mai mare inflație din UE. Dacă în Uniunea Europeană media e de 2,8%, în România e de 7,1%. Am cerut explicații profesorului ASE, Cristian Păun, catedra de finanțe internaționale.
Potrivit Eurostat, în februarie, inflația medie în UE a fost (anualizat) de 2,8%. Țările membre cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei au fost Letonia şi Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflaţie de 0,8%). România a avut cea mai mare rată a inflației din UE, cu 7,1%
L-am întrebat pe profesorul ASE, Cristian Păun, de unde această diferență.
"Pentru că avem cel mai excesiv deficit din UE. Deficit cheltuit în cea mai mare proporție pentru consum. Deficit care înseamnă putere de cumpărare suplimentară, adusă din viitor prin îndatorare, peste ceea ce poate produce piața la acest moment. Un dezechilibru care se regăsește în dezechilibrul dintre cerere și ofertă. Mai ales atunci când oferta e lovită simultan de bariere. Adică salariul minim, impozite mai mari, plafonări, inflație pe materii prime și utilități", ne-a răspuns profesorul.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei e chiar de 2,6%.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.
BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.