Davos 2024: liderii lumii prevestesc un an bun pentru economie

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
davos 2024 forumul economic
sursa: profimediaimages.ro/

Încrederea în rezilienţa economiei mondiale dă speranţe elitei mondiale care se reuneşte zilele acestea la Forumul de la Davos, pe fundalul războiului şi al perspectivelor de turbulenţe politice în anul care a început, transmite Agerpres.

De la oficialii Fondului Monetar Internaţional şi guvernatori de bănci centrale care menţionează posibilitatea unei aterizări line, şi până la finanţişti şi lideri din mediul de afaceri care menţionează fundalul solid, reuniunea de la Davos care a început pe o notă pesimistă are acum şi momente de optimism.

"Rezilienţa, nu doar a economiilor dar şi a pieţelor financiare, la crizele geopolitice care sunt în derulare, la creşterea dobânzilor şi lupta împotriva inflaţiei, a fost una remarcabil de puternică", a spus directorul financiar de la grupul bancar german Deutsche Bank AG, James von Moltke.

Acelaşi mesaj a venit şi de la alţi participanţi la Forumul de la Davos, în pofida faptului că necunoscutele cu care se confruntă lumea s-au înmulţit de la ediţia precedentă a reuniunii.

Chiar şi fără spectrul unui nou mandat de preşedinte al SUA al lui Donald Trump, perspectiva alegerilor în ţări care regrupează două cincimi din populaţia globului, împreună cu inflaţia, războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, şi acum şi tensiunile din Marea Roşie, sunt suficiente pentru a agita elita de la Davos.

Liderii lumii sunt optimiști

Posibilitatea ca economia mondială să treacă relativ cu bine printr-o perioadă de înăsprire fără precedent a politicii monetare oferă veteranilor prezenţi la Davos speranţa că şi alte şocuri posibile ar putea fi depăşite.

"Noi mizăm pe un scenariu de tip soft landing (-aterizare lină-). Şansele pentru un astfel de scenariu au crescut puţin pentru că avem o inflaţie care a încetinit fără a provoca atât de multe pierderi în termeni de activitate economică", a declarat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

"În urmă cu un an, temerea aici la Davos era că vom avea inflaţie şi recesiune. Este posibil să le evităm pe ambele", a spus Francois Villeroy de Galhau.

Candidatura lui Trump la președinție nu mai sperie pe nimeni

La o zi după victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane din statul Iowa, care a consolidat statutul de candidat favorit republican al miliardarului la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, participanţii la Forumul de la Davos nu par îngrijoraţi de perspectiva unui nou mandat pentru Trump. Mai mult, aceştia vorbesc de semnalele pozitive existente pe fundalul economiei mondiale.

"Cred că băncile centrale, în ceea ce priveşte răspunsul lor la inflaţie, au făcut o treabă foarte bună într-un context plin de incertitudine", a declarat directorul general de la State Street Corp, Ron O'Hanley.

Riscurile rămân prezente

Există însă şi o voce care contrazice tot acest optimism şi aceasta este cea a profesorului de la Harvard, şi fost economist şef la FMI, Kenneth Rogoff. Potrivit acestuia, opinia comună că 2024 nu va fi un an la fel de bun ca 2023 dar asta nu înseamnă că va fi un an prost, "că inflaţia va scădea iar economia va înregistra o aterizare lină" este una greşită.

"Situaţia geopolitică este una fără precedent. Este posibil să avem un an bun dar riscurile planează deasupra capetelor noastre", a spus Rogoff.